A szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner (Trauner Sándor) képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tiszteleg a fesztivál, ahol a látványtervezők munkáját díjazzák. Az idei egészestés szekcióról egy háromtagú zsűri dönt majd: az Oscar-díjas Allan Starski, a Schindler listája látványtervezője, Didier Naert és Rajk László, aki többek között a Saul fia látványát készítette. A válogatott filmek mind látványban gazdag és értékes alkotások, amik a szakmán kívül egy szélesebb közönséget is megszólítanak. A fesztivál vendége lesz Peter Greenaway képzőművész és filmrendező is.

Szász Attila: Örök tél / Forrás: Film Positive

A programban elsősorban történelmi témájú, kosztümös filmek lesznek láthatók: Karl Marx életéről szóló film, cseh politikai drámák, francia történelmi film az 1700-a évekből, Mária Terézia korát idéző osztrák-német alkotás és egy olyan spanyol vígjáték is, amely Penélope Cruz főszereplésével hazánkban forgott. A versenyprogramban szerepel még Szász Attila málenkij robotról szóló filmje, az Örök tél, Jeles András új munkája, A rossz árnyék, a tavalyi Cinefest FIPRESCI díjazott Radu Jude román rendező Megsebzett szívek című alkotása, valamint az észt November, amely 2018-ban szerepelt az Oscar-díjra jelölt idegen nyelvű filmek listáján.

A nemzetközi zsűri 2018. október 20-án egy új elismeréssel, az Alexandre Trauner-díjjal tünteti ki a legjobb látványt nyújtó filmalkotásokat.

Radu Jude: Megsebzett szívek

A versenyző európai nagyjátékfilmek:

Az ifjú Karl Marx (r.: Raul Peck) / látványtervező: Benoit Barouh

Királyi játszmák (r.: Marc Dugain) / látványtervező: Patrick Dechesne, Alain-Pascal Housiaux

Mademoiselle Paradis (r.: Barbara Albert) / látványtervező: Katharina Wöppermann)

Masaryk (r.: Julius Ševčík) / látványtervező: Milan Býček

Megsebzett szívek (r.: Radu Jude) / látványtervező: Cristian Niculescu

Milada (r.: David Mrnka) / látványtervező: Milan Býček

November (r.: Rainer Sarnet) / látványtervező: Matis Mäestu

Örök tél (r.: Szász Attila) / látványtervező: Horváth Viktória, Nánássy Zsolt

A rossz árnyék (r.: Jeles András) / látványtervező: Árvay György

Spanyolország királynője (r.: Fernando Trueba) / látványtervező: Juan Pedro de Gaspar

Borítókép: Spanyolország királynője