Az angol rendező mellett Allan Starski, Oscar-díjas látványtervező, Didier Naert, francia látványtervező és Rajk László, a Saul fia látványtervezője is jelen lesz; utóbbi három a fesztivál nagyjátékfilmes zsűrijének tagja. A fesztivál képzőművészeti versenyprogramjainak zsűrijét Gaál József képzőművész, M. Tóth Géza, a Színház-és Filmművészeti Egyetem rektora, filmrendező és Richly Zsolt animációs rendező alkotják.

Filmes látványtervezők munkásságára és a képzőművészeti filmekre, művészportrékra fókuszáló vetítések, sztár-mesterkurzusok, kiállítások, művészeti programok és koncertek szerepelnek az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál repertoárjában. Idén világhírű filmesekkel is találkozhatnak azok, akik októberben ellátogatnak a szolnoki székhelyű eseményre.

Peter Greenaway: A rajzoló szerződése

Peter Greenaway, a festői/képi filmes ábrázolás mestere, a brit mozi nagy hatású rendezője lesz a fesztivál sztárvendége, filmes továbbképzését október 19-én tartják Szolnokon. A Mesterkurzus nyelve angol, a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak, előtte levetítik a rendező A rajzoló szerződése című filmjét. Az 1942-ben született Greenaway kezdetben festőnek készült, ám az európai filmalkotók – Antonioni, Pasolini, Godard, Bergman - filmjeinek hatására érdeklődése korán a filmezés felé fordult és rendezőként vált ismertté. Sajátos filmjeiben sokat foglalkozik a filmes képi ábrázolással, figyelme elsősorban a filmben rejlő vizuális lehetőségek felé irányul. A művész 2014-ben kapta meg a BAFTA-díjat a brit mozi kiemelkedő hatású alakjaként.

Roman Polanski: A zongorista

Greenaway előadását megelőzően október 18-án mesterkurzust tart Allan Starski, lengyel származású produkciós designer, aki a Schindler listája díszletéért vihette haza az Oscar-díjat. Az előadás előtt a résztvevők megnézhetik a Zongoristát, amelynek látványvilágáért Starski a Francia Filmművészeti és Filmtechnikai Akadémia César-díját kapta. Október 17-én Rajk László, az Oscar-díjas Saul fia látványtervezője tart mesterkurzust.

A szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő esemény október 16-án Trauner-konferenciával és kiállítással nyit. Az esemény Marcel Carné francia rendező 1938-ban bemutatott Külvárosi szálloda című filmjével kezdődik, amelynek látványtervezője Trauner volt. A konferencia díszvendége Didier Naert francia látványtervező, Trauner hagyatékának kezelője.

A fesztivál ideje alatt a TISZApART Mozi szervezésében tartott filmszakmai mesterkurzusokra filmszakmában dolgozókat, játékfilmes forgatókönyvírókat, rendezőket, producereket, filmes látványtervezőket, filmszakos és képzős egyetemi hallgatókat, képzőművészeket várnak a szervezők. A regisztráció szeptember elején kezdődik, a részletekről a szervezők tájékoztatják majd az érdeklődőket.

További részletek a Tiszapart Mozi hivatalos oldalán olvashatóak.

Forrás: TISZApART