Február 27. és március 8. között a 9. Frankofón Filmnapok számos különleges alkotással jelentkezik. A fesztivál nyitófilmje, a Szabadúszók Franciaországban nemcsak közönségsikert, de jelentős kritikai elismerést is aratott, amiről a film cannes-i szereplése is tanúskodik. Hogyan próbálja kézbe venni a sorsát egy csapatnyi középkorú, pocakosodó férfi? Belevetik maguka vízbe, és mozognak, nem is akárhogyan. A vízimádók a mozivásznon látottakat akár azonnal a gyakorlatba is átültethetik, ugyanis a Széchenyi Fürdő termálmedencéjében egyszeri alkalommal különleges szabadtéri vetítés is lesz.

Az Életrevalók-ban játszott szerepének köszönhetően Omar Syt egy csapásra szinte az egész világ megismerte. Legújabb filmjében egy írót alakít, aki egy meghívásnak eleget téve életében először utazik Dakarba, ősei földjére. A film címét ugyanakkor nem az övé, hanem egy másik név adja, a 13 éves Yao ugyanis bármit megtenne, hogy találkozzon messziről csodált bálványával. A fesztivál vendége lesz Philippe Godeau, a film rendezője, aki nemcsak a nézők kérdéseire válaszol majd a vetítés utáni közönségtalálkozón, hanem mesterkurzust is tart.

Philippe Godeau: Yao

Az idei év válogatásából sem hiányhozhat Catherine Deneuve. A Claire Darling utolsó húzásá-nak cselekménye a nyár első napjának reggelén kezdődik, amikor is címszereplő arra ébred, hogy valószínűleg ez lesz élete utolsó napja. Úgy dönt, megszabadul földi javaitól, a különös kirakodóvásár hírére pedig Claire húsz éve nem látott lánya is hazatér. A film a franciaországi bemutató után alig néhány héttel kerül a Toldi moziba.

Gaspar Noé napjaink egyik legmegosztóbb filmrendezője, akinek most is egy tabudöntögető víziójának lehetünk részesei az Eksztázis-ban. Egy erdő közepén táncosok buliznak, hogy a próbák után levezessék magukat. Szól a zene, lüktetés, hallucináció, transz, felszínre törő neurózisok és pszichózisok.

Forrás: BP Film / Borítókép: Eksztázis