Az Európai Filmarchívumok Egyesülete, az ACE – amelynek a Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma is tagja – idén is meghirdette A Season of Classic Films nemzetközi restaurált filmes programját, melynek keretében az NFI Filmarchívum Gaál István Orfeusz és Euridiké című operafilmjével, és két Mészáros Márta filmmel vesz majd részt. A projekt célja, hogy elősegítse az európai filmművészet gyöngyszemeinek digitális restaurálását, és széleskörű bemutatásukkal – mozi, videó, televízió és online – felhívja a figyelmet az európai filmarchívumok munkájára. Tavaly májusban Kovásznai György animációs kultfilmje, a frissen restaurált Habfürdő szintén ezen a fórumon volt először látható. 

Az elmúlt évek tárgyalásainak eredményeként a legjelentősebb európai kulturális tévécsatorna, az ARTE is felületet ad arra, hogy minél szélesebb európai közönséghez eljussanak a filmek: a Creative Europe MEDIA támogatásával, az ACE-szel való együttműködésben létrehozta az Arte Kino Classics-ot, ahol a Season of Classics válogatás filmjei online elérhetőek lesznek az európai országokban, hat nyelven válaszható felirattal (angol, francia, német, spanyol, olasz, lengyel). Minden évben országonként egy film – a magyarok közül idén  a Napló gyermekeimnek – a csatorna lineáris műsorába is bekerül. 

A Cannes-i Filmfesztiválon tartották meg a sajtótájékoztatót, ahol Nina Goslar, az ARTE programszerkesztője külön kiemelte és megköszönte Ráduly György, az NFI Filmarchívum igazgatójának kezdeményező szerepét az együttműködés létrejöttében, aki már évek óta aktívan szorgalmazza az európai fórumokon, hogy az ARTE csatorna szenteljen nagyobb figyelmet az európai filmörökségnek, így a magyar filmörökségnek is. A program szakmai koordinátorai Sandra den Hamer az ACE elnöke, az EYE Filmmuseum igazgatója, Paulina Reizi, az EYE Filmmuseum kurátora és Ellen Harrington, a frankfurti Deutsche Film Institute & Filmmuseum igazgatója.

Forrás: nfi.hu/filmarchivum