"A közel háromszáz egyetemi hallgatót képviselő huszonkét diák oktatóik közreműködésével egy egész napos workshop keretében a Budapesti Metropolitan Egyetemen hozta meg a döntést titkos szavazással, miután meghallgatták a hat film alkotóját” – olvasható a Magyar Filmtudományi társaság Facebook-bejegyzésében.

A döntést több hónapon át tartó kurzusok előzték meg összesen 11, magyarországi és határon túli egyetemen, ahol elemezték és megvitatták a diákot a hat kiválasztott, 2020-ban megjelent filmet. A Békeidő, az Éden, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, a Mesék a zárkából, a Védelem alatt és a Visszatérés Epipóba volt versenyben.

Schwechtje Mihály filmje kapta a díjat, a hallgatól így indokolták a döntésüket: "A Védelem alatt jól szerkesztett dokumentumfilm, szép gondolati ív mentén épül fel. A játékfilmek közötti versenyben is kitűnik érzékenységével. Ráirányítja a reflektort azokra, akik láthatatlanul küzdenek, és felhangosítja azoknak a hangját, akiket elnémítanak."

A Védelem alatt főszereplője Toszecky Renáta szociális munkás, aki egy Baptista Szeretetszolgálat által működtetett védett házat vezet Magyarországon. Prostitúcióra kényszerített, emberkereskedelem áldozatául esett nőkön próbál segíteni, hogy gyerekeikkel együtt új életet kezdhessenek.

A képek forrása: Magyar Filmtudományi Társaság