A Bécsben október 1-11. között megrendezett tematikus filmfesztivál Közép- és Kelet-Európa filmterméséből mutat be válogatást 2012 óta. A közkedvelt filmfesztivál idén 118 filmet vonultatott fel, a legjobb elsőfilm díjáért nyolc film versenyzett, a díjról nemzetközi zsűri döntött. Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző személyesen mutatta be filmjét a bécsi közönségnek múlt héten.

A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan kiemelkedő siker volt itthon és külföldön egyaránt. Reisz Gábor diplomafilmjének világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt, majd elnyerte a miskolci CineFest nagydíját, és többek között Torino, Szófia és a szibériai Hanti-Manszijszk filmfesztiváljain is díjazták. A bécsi elismerés a VAN 10. fesztiváldíja.

Reisz Gábor első mozifilmje a ma Budapestjén játszódó rendhagyó, gyakran szürreális „így jöttem-film”, melynek főszereplője a 29 éves Áron. „Egy nap Eszter kivette a hajszálait a lefolyóból és elhagyott. Azt mondta, hogy életképtelen vagyok. Nem tudom milyen az életképes. Az anyám annyira szeretné, hogy felnőjek, hogy inkább megírja az önéletrajzomat helyettem, csak történjen már valami.” – áll a Ferenczik Áron színész-rendező főszereplésével, Takács Katalin, Kovács Zsolt, Makránczi Zalán és számos amatőrszereplővel forgatott vígjátéki elemekkel tarkított felnőtté válás film szinopszisában.

A mai harmincas generáció elveszettségét abszurd humorral bemutató diplomafilm a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában készült, producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere Petrányi Viktória volt. A magyar mozikban több mint 63 000-en nézték meg, ezzel a VAN… a tavalyi év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett, és október végén DVD-n is megjelenik. A magyar diplomafilm a Déjá-Vu Film forgalmazásában október 29-től országszerte látható lesz a német mozikban is.

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap / Magyar Filmunió)