Az olaszországi Párma nemzetközi filmfesztiválját 11. alkalommal rendezték meg az elmúlt héten. A versenyprogramban vetített A játszma című magyar thriller a legjobb film díját nyerte el, a szakmai zsűri indoklásában méltatta a „kiváló rendezést és színészi alakításokat, a kép és a zene pontosan összetartó egységét, mely mély rétegekkel gazdagítja a történelmi thrillert.”

A játszma című mozifilm A vizsga (2011) folytatása, felejthetetlen karakterei Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter alakításában tértek vissza a vászonra, új főszereplőként Staub Viktória csatlakozott a csapathoz. A Fazakas Péter rendezésében készült film 1963-ban játszódik, Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András, élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár. Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál, fordulat fordulatot követ és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.  

 

A játszmában nyújtott alakításáért Kulka János tavaly elnyerte a legjobb főszereplőnek, Hámori Gabriella a legjobb mellékszereplőnek, Balázs Gábor pedig a legjobb hangért járó Magyar Mozgókép Díjat. Tavasszal a portói filmfesztiválról Nagy Zsolt a filmben nyújtott alakításáért a legjobb színész díját hozta el, míg Köbli Norbert a legjobb forgatókönyvért járó trófeát. A játszma a Film Positive gyártásában készült, producere Lajos Tamás volt.

A játszma nézhető online a FILMIO kínálatában.  

Forrás: NFI