A Budapesti napló a tizenegy éves Irek és édesanyja, Hanna történetét meséli el, akik egy társasutazás keretében érkeznek meg a magyar fővárosba, 1981 telén. Ez az út mindkettőjük életében fordulóponttá válik: Hanna nem árulja el fiának, hogy valójában a megromlott házasságából próbál kiutat találni, Irek pedig itt, a 'szabad nyugaton' tapasztalja meg először a kamaszkori vágyakozást, és indul meg a felnőttéválás rögös útján.

A film magyar producerei Osváth Gábor és Zachar Balázs, a lengyel oldalról Dominika Mandla és Małgorzata Domin képviseli a produkciót, az író és rendező Rafael Kapelinski. Osváth Gábor így mesélt a projekt megszületéséről: “Akik ismernek, tudják, hogy elég régóta tervezek különböző lengyel koprodukciókat. A Domino Film nevű gyártó céggel is már hat éve kapcsolatba kerültem, akkor kezdtünk el erről a projektről beszélni. Azóta sok víz lefolyt a Visztulán. Rafael Kapelinski rendező közben két filmet is forgatott Londonban, ahol él, és az elsővel megnyerte a Berlinale Generation szekcióját. Ez alighanem elég jó pont volt a PISF-nél (Lengyel Filmintézet), de bevallottan a magyar tematikára is fogékonyak voltak. És külön megtiszteltetés, hogy abban a körben, amikor a mi filmünkről volt döntés, Paweł Pawlikowski és Ewa Puszczyńska (az Ida és a Hidegháború rendező-producer párosa) is benne volt a zsűriben.”

Miután a Budapesti napló lengyel finanszírozása összeállt, elkezdtek dolgozni a hazai támogatáson, és február elején 6 millió 490 ezer forintos gyártás előkészítési támogatást kaptak. Egy évvel ezelőtt már tervben volt a pályázat beadása, de a járvány miatt jobbnak látták visszavonni. A jelenlegi terv szerint 2021 telén, november és február között forgatják le a filmet. A Budapesti napló összköltségvetése 2.6 millió euro, melynek egy részét Eurimages pályázattal próbálják megszerezni. 

Osváth Gábor szerint, amint elmúlnak a vírus okozta korlátozások, kezdetét veheti a budapesti terepszemle. A film jelentős része Budapesten játszódik, és az NFI támogatásával lehetőség is lesz a valós helyszíneken forgatni. 

Rafael Kapelinski rendezői koncepciójából kiderül, hogy a filmet több nemzetközi workshopon fejlesztette. Az első változata a cannes-i filmfesztivál ösztöndíj programjában, a Cinéfondation Residence-ben született meg (ugyanebben a programban készítette Reisz Gábor a Rossz versek első változatát). Ezt az Ekran nemzetközi rendezői és forgatókönyvírói workshop keretében, Varsóban fejlesztette tovább (Andrzej Wajda Filmrendezői Mesteriskolájában), ahol Wojciech Marczweski és Enyedi Ildikó voltak a mentorai. Jeanne Moreau meghívására az Ateliers d’Angers workshopjába is bejutott a terv, majd bekerült a ScriptPro pályázat döntősei közé. 

A filmből látható képek még a 2016-os tesztforgatáson készültek, akkor a fiút Janek Scardina, az anyát pedig az Oscar-díjas Idából is ismert Agata Kulesza alakította. A film végső változatában nem ők lesznek láthatók.