- Miért ezt a filmet csináltad meg, mi izgatott benne?

Ez a film egy sorozat része, amelyet közel tíz éve, „Visszacsatolások” címmel kezdtünk forgatni. (Azért volt a cím, mert egy 1986-ban készített film szereplőit kerestük meg. Az érdekelt minket, miként hatottak a változások a mindennapi életben az egykori Vörös Csepelen, a Vasmű dolgozóinak életében.) Rengeteg emberrel, családdal kerültünk kapcsolatba már az akkori film előkészítése és forgatása során, és ők most, mint régi ismerőst fogadtak – ha ez nincs, talán be se engednek a kapun, olyan ott a hangulat.

„Menjenek a filmesek a fenébe, forgassák le más nyomorát!” Aki meg valahogy túlélte, esetleg jól jött ki a dolgokból, hülye lesz a kamerának elmondani, és maga alatt vágni a fát. Nem dicsőség filmen szerepelni, az emberek félnek. Az elmúlt évek szociológiai film- készítésének ez az egyik alapproblémája. Itt volt döntő a régi ismeretség, ez teremtett bizalmat. E nélkül semmire se mentünk volna.

De vissza a kérdéshez! Ennek a résznek a szereplői olyan, ma több mint 8O éves emberek, akik melósként dolgozták végig az életüket Csepelen, ahol nem kis áldozatot vállalva megpróbálták megőrizni és fenntartani azt a hagyományt, amit a „Vörös Csepel” mítosz elfedett. Nem léptek be a pártba, csendesen, de szívósan őrizték vallásosságukat, összejárnak ma is – egymást őrzik, az értékeiket: az ismeretlen „másik Csepelt”. Sajnos valószínűleg ez volt a velük való filmes találkozás a temető előtti utolsó pillanata.

Más szempontból, cinikusan azt is válaszolhatnám, azért csináltuk ezt a filmet, mert erre adtak pénzt. De nem. Ez a gondolkodás a valami más, nem az, amit tanultunk, 35 éve csinálok, és csinálunk néhányan.

- Hogyan állt össze a stáb és a film anyagi háttere?

A stáb kicsi, évtizedek óta együtt dolgozó barátokból áll. A film anyagi háttere pályázati támogatásokból állt össze. (MMKA, MTFA)

- Mi tette emlékezetessé a forgatást?

Azt merem mondani, soha ilyen meleg fogadtatásban nem volt részem, nem forgattam. Ezek a nagyon öreg és „nem túl gazdag családok”, süteménnyel, kajával, borral vártak. Nem akartak elengedni – a barátink elettek, mi a lekötelezettjeik. Nagyon nehéz volt a riportok készítésekor magázásra váltani, nem is mindig sikerült. Most, az ünnepek alatt legalább ötven telefont kaptam tőlük…

- A 2005-ös év pénzügyi megszorításai milyen hatással voltak a filmed elkészítésére?

Szerencsére a sorozat előző részeinek anyagaiból sokat tudtunk használni. A jelenlegi gyártási feltételek, a pénzhiány behatárolják nemcsak a stílust, de – ami fontosabb - az elemzés mélységének lehetőségét is. Ezt mindenki tudja, aki dokumentumfilmmel próbál – igényesen - foglalkozni. Ez a helyzet. Sajnos.