A Cote d’Azur Sportfilm Fesztivált a nemzetközi sportfilm szövetség (Fédération Internationale du Cinéma et Télévision Sports, FICTS) szervezi és a nagydíjnak köszönhetően A nemzet aranyai részt vehet a sportfilmek elsőszámú nemzetközi megmérettetésén, a Milánóban megrendezendő FICTS World Challenge-en novemberben.

Zákonyi S. Tamás és Elek Ottó rendezők már a magyar vízilabdasport világhírű titánjait és a nívós eredményekkel teli évtizedet bemutató dokumentumfilm-sorozaton dolgoznak, mely további személyes beszámolók mellett sok újdonságot és ritkán látott korabeli felvételeket is tartogat.

A 2000 és 2008 között egyedülálló módon, egymás után három olimpiai aranyérmet szerző férfi vízilabda-válogatottról készült dokumentumfilm, A nemzet aranyai a magyar vízilabdasport világszerte csodált sikerekkel tarkított időszakának korábban nem ismert hátterét a csapattagok és a nemzetközi ellenfelek szemszögéből mutatja be. 

A mintegy 100 000 eladott mozijeggyel dokumentumfilmes nézettségi rekordot állító A nemzet aranyai megtekinthető a Filmio kínálatában és a Filmintézet által kezdeményezett egyetemi filmklubokban országszerte.

A vizilabdás srácok társaságában két és fél óra is gyorsan elszáll

1997 és 2012 között a magyar férfi vízilabda válogatott Kemény Dénes irányításával összesen huszonhárom érmet, köztük három egymást követő olimpiai aranyat nyert. Ennek a példátlan sporttörténeti sikersorozatnak állít emléket A nemzet aranyai. Bár nem mentes a hatásvadász megoldásoktól, Zákonyi S. Tamás filmje elég vicces és megható ahhoz, hogy méltó legyen a témájául szolgáló aranycsapathoz.

 

Forrás: NFI / Címlapkép: