Idén először versenyeznek egészestés kreatív dokumentumfilmek a CineDocs nevű új szekcióban. Nagy várakozás előzi meg a Pavarotti (r.: Ron Howard) és a Diego Maradona (r.: Asif Kapadia) című filmeket, csakúgy, mint a szekció három magyar filmcsemegéjét is. A magyar HBO új, saját gyártású dokumentumfilmje, a Csillagfény távolság premierjére érkezik a film egyik szereplője, a Rolling Stones szaxofonosa, Tim Ries.

A Csillagfény távolság szeptember 20-i bemutatóját követően a CineFest közönsége személyesen is találkozhat a világhírű zenésszel Miskolcon. A közönségtalálkozón Bársony Katalin rendező, Balázs József főszereplő és Závorszky Anna, az HBO producere is részt vesznek. A CineDocs-ban versenyez Lerner János alkotása, a Vadonvilág – gróf Széchenyi Zsigmond nyomában és a Kossuth-díjas Almási Tamás Folyékony arany c. egészestés nagy-dokumentumfilmje is. A nézők az alkotókkal is találkozhatnak a fesztiválon.

Lerner János: Vadonvilág

A nagyjátékfilm versenyprogram erős és sokszínű válogatást ad a világ filmművészetéből. Itt látható többek között Johanna Hogg Szuvenír című filmje Tilda Swinton-tal és a lányával a főszerepben, valamint Robert Eggers A világítótorony című játékfilmje, melynek főszereplői Robert Pattinson és Willem Dafoe. Magyarországon először mutatják be Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjét, melyet Magyarország idén nemzetközi film kategóriában nevezett az Oscar-díjra. A filmet az alkotók is elkísérik Miskolcra.

A CineFest idei életműdíjasa az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas Bille August dán rendező. A díjat szeptember 13-án, a megnyitó díszelőadáson veszi át, majd a fesztivál nyitófilmjeként A nyomorultak című alkotása kerül levetítésre. Szeptember 21-én kapja meg a fesztivál Életműdíját George Lazenby. A díjátadót követően levetítik a Lazenby főszereplésével készült, idén ötven éves James Bond remekművet, az Őfelsége titkosszolgálatában-t, melyet közönségtalálkozó követ.

Bille August (fotó: Sam Emerson)

Az Európai Mozi Nagykövete díjait idén az Osar-díjas Vanessa Redgrave és Franco Nero kapják. Az angol-olasz színészházaspár személyesen veszi át a díjakat szeptember 19-én. Ezt követően a Django (r.: Sergio Corbuci, 1966) c. film vetítésére kerül sor, majd a Julia (r.: Fred Zinnemann, 1977) című alkotást láthatják a nézők, amely az Oscar-díjat hozta meg Vanessa Redgrave számára.

A fesztivál Kitekintő szekciójában olyan filmcsemegéket láthat a közönség Miskolcon, mint a Cannes-ban Arany Pálmát nyert Élősködők, de itt debütál az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című új, egész estés filmje is. A kisjátékfilmes versenyprogramban idén harminckét művel találkozhatnak a nézők. A szelekció egyik sztárfilmje Guy Nattiv amerikai alkotása, a Skin. Az alkotás idén elnyerte az Oscar-díjat. 

A CineFest idei zsűrielnöke a Locarnoi Filmfesztiválon egy Arany és két Ezüst Leopárd-díjat nyert, világhírű Denis Côté. A kanadai rendező mellett többek között Müller Péter Sziámi is helyet kapott a zsűriben.

Forrás: CineFest / Borító: Balázs József és Tim Reis (Fotó: CineFest)