A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei zsűrielnöke a világhírű Denis Côté. A számos díjat, köztük a Locarnói Filmfesztivál Ezüst Leopárdját és a Berlinale Alfred Bauer-díját elnyert kanadai rendező filmjeiből a fesztivál a Kitekintő szekcióban retrospektív sorozatot is szervez. A programban Denis Côté három filmje szerepel: A bársonyos bőr, a Szellemvárosi antológia és a Wilcox.
 
A CineFest idei nemzetközi zsűrijének magyar tagjai a Mindenki című kisjátékfilmmel 2016-ban Oscar-díjat nyert Deák Kristóf; a Sziget Fesztivál és a Bartók Plusz operafesztivál egyik alapítójaként, előadóként, rendezőként és dalszövegíróként is jól ismert Müller Péter Sziámi és a Szürke senkik című filmet rendező és az Ostrom című kisjátékfilmmel Diák Oscar-díjat nyert Kovács István.

Képkocka az Élősködők című filmből (fotó: CineFest)

A CineFest nemzetközi zsűrijében helyet kapott a tbiliszi Filmművészeti Egyetem dékánja és az Abasha Filmfesztivál igazgatója, Zviad Dolidze; a tavalyi CineFesten az Ok-okozat című filmért Zukor-díjat nyert Darko Stante; a sokszoros díjnyertes kínai játékfilm- és tv-rendező, Zheng Dasheng; a Golden Globe-díjakat odaítélő testület, a Hollywood Foreign Press Association osztrák tagja, Barbara Gasser és Dennis Washington, aki olyan fontos hollywoodi filmek díszlettervezője volt, mint a Dante pokla, vagy Alexander Payne remeke, a 2012-ben a CineFesten is nagy sikerrel bemutatott Nebraska.

Az idei év egyik legnagyobb szenzációját, Bong Joon-ho Élősködők című filmjét Miskolcon láthatja először a hazai közönség. A fekete humorral dúsított thrillert Arany pálmával díjazták Cannes-ban. A Kitekintő szekció egy világpremiernek is helyt ad, a CineFesten lesz először látható Deák Kristóf 50-es években játszódó, igaz történeten alapuló történelmi drámája.

Deák Kristóf ráeresztette az ÁVÓ-t a belvárosra - riport a forgatásról

Az Oscar-díjas Mindenki után készített egy kortárs tánccal kevert sci-fit (A legjobb játék), fekete humorú minisorozatában egy kómás beteggel szórakozott (Eszméletlen), szeptember elején pedig egy Andrássy úti bérházban elkészítette első egészestés tévéfilmjét. Deák Kristóf a Foglyokban az 50-es évek nyomasztó közegébe groteszk humort kever: történetében két ÁVÓ-s tiszt húsz kétségbeesett civil társaságában beszorul egy lakásba.


Az eltűnés sorrendjében norvég rendezője, Hans Petter Moland és a lengyel, 2017-ben Berlinben Ezüst Medvét nyert Agnieszka Holland legújabb filmjét is vetítik Miskolcon. A Kitekintő teljes programja megtalálható a fesztivál honlapján.

borítókép: Sodró Eliza és Porogi Ádám a Foglyokban