Kapcsolódó anyagok

A zsűri special thanks-e a szervezőkéNéhány jövőképben a legfurcsább az, hogy dédanyáink még közösen nézték a TV-t. "És egy lakásban is laktak? Áá, nem hiszem." Valószínűleg a főzés fázisait sem tudták visszatekerni, ha leégett a vacsora, és a gumibabákat sem kellett visszaszolgáltatniuk használat után. Ott, ahol a halak olyan emberiek, valahogy a televíziók élőlények híján is megtalálják a legmagasabb prioritást, a vetítés folyamatos. (Dési András György és Móray Gábor: 639. baba )

Az unalom tud még hasonlóan végeláthatatlanra nyúlni, földrajzi és egzisztenciális helyzettől függetlenül, egyetemes érzéssel van dolgunk, a változtatásra irányuló törekvések száma is végtelenhez közelít. Kitalálhatunk magunknak kártyapartnereket és elüthetjük az időt kalapáccsal, megrövidíthetjük kenyérvágó késsel, leszögezhetjük magunk mellé, vagy hagyhatjuk elfolyni, a fúrt lyukon (Lóránt Demeter: Royal Flush). Fogadhatunk vendéget, de ne ijedjünk meg, ha a serpenyőn keresztül érkezik (Arany "Gold" Zoltán: Guest) Szeretkezhetünk, szívhatjuk valamelyikfajta szart, de vigyázat, csak a körön belül. Képzeljük magunkat bárhová, ott ugyanígy hangzik a kérdés : "Micsináljunk?". Viera Cákanyová Beszélő fejek című filmjének képregényszerű figurái Akárholban depressziósat játszanak. Mindig ezt teszik. "Vagy mi lenne, ha azt játszanánk, boldogok vagyunk? Mindig ezt tesszük."

Ennyi ötlet között, ha akartunk volna sem tudtunk unatkozni, pláne hogy a hétfő estig folyamatosan sűrűsödő népesség miatt vicces székharcok és kertiparti is le kötötte a figyelmünk. Kedden reggel kiderült, hogy mindenki energiáit erősen megcsapolta a többnapos nézés, bágyadtan pislogó tekintetek követték az utolsó simítások nyomán felszálló port a fényben, majd a szervezők dícsérő és búcsúszavait a moziteremben.

Oláh Lehel, képviselve a nemzetközi zsűrit (Sárka Rousava; Anton Szomolányi; Wolfgang Leis; Robert Meredith) az alkotások hosszára való utalásként rövidre zárt beszédében megdícsérte az indulókat, majd kiemelték a díjazottakat és ajándékozottakat. Az első helyen Dési András György és Móray Gábor 639. babája végzett, másodikként Jay Field Disaster-je futott be, a harmadik helyet Daniel O'Hara Fluent Dysphasia című filmje érdemelte ki. A nyertesek Duna Műhely sorozatot, Prae rövidfilmes DVD-t és magyar filmzene CD-t kaptak. Lehoczky Tamás Ez itt én vagyok című macskás gyöngyszeme a zsűri szemét is majd kidobta, a MAFSZ jóvoltából a Filmtörténet sorozattal jutalmazták, filmje letölthető a kisfilmhu vetítőterméből.

A Kodak Super 8-as tekercsei különdíjként Végh "vozo" Zoltán és Mester Ákos Aqua-Run, Simonyi Balázs és Tóth Barnabás (terep)szemle, és Molnár Csaba Free Willy című filmjeit illették.

A zsűri kiemelten tekintett még számos alkotásra, és nem csak a zsűri special thanks-e a szervezőké, amiért lehetővé és gördülékennyé tették az élmények háromnapos folyamatát.