A sportfilmeknek nagy hagyománya van a világban, a legfrissebb sportról szóló dokumentumfilmek számos tematikus filmfesztiválon rivalizálnak egymással. Magyarországon eddig kevés szó esett ezekről az alkotásokról, ezt a hiányt igyekszik pótolni az 1. Budapesti Nemzetközi Sportfilm Fesztivál. Július 15-21. között a budapesti Art+ Cinemában hat dokumentumfilm és hét játékfilm mutatja be a közelmúlt legjobb, sporttal foglalkozó alkotásait. A dokumentumfilmek után minden alkalommal ismert sportolók, sportszakemberek beszélnek a látottakról, továbbá közönségtalálkozón lehet részt venni a legújabb magyar focis vígjáték, a Becsúszó szerelem kapcsán.

Az esemény fővédnöke Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, filmproducer így fogalmazott a filmfesztivál és a sportdokumentumfilmek kapcsán: „Az elmúlt évtizedekben sok ikonikus sport témájú film készült a nagyközönség számára. Ezeket nagyon sokan látták, erős mondatai és jelenetei a tudatunkba égtek ösztönző jelleggel. Másrészt az informatív sport dokumentumfilmek jelentősége is megnőtt, a kiemelkedő sztárok, sorsok, események bemutatása egyre kiemeltebb szerepet kap, hiszen a sport hőseire, a legnagyobb versenyekre százmilliók figyelnek. Ezért is jó, hogy ezen a fesztiválon több alkotás is megtekinthető, szakértőkkel közösen kielemezhető. Filmproducerként örömmel és felelősséggel fogtam én is munkatársaimmal a száz évvel ezelőtt élt, kicsit elfeledett nagy bajnokaink Halassy Olivér és Fuchs Jenő történetének bemutatásához. Motivált a lehetőség, hogy elérhetőbbé tegyük a ma emberének ezeket a korszakos magyar zseniket, akik ha napjainkban élnének, maximálisan ismertek lennének.”

Athéné fonákja – A női tenisz nyomában

A programba kerülő hat dokumentumfilm közül az elsőben, július 15-én, csütörtökön 19 órától a női teniszé a főszerep. Az Athéné fonákja – A női tenisz nyomában a női teniszbajnokok sikerhez vezető útjáról szól, s megszólal benne mások mellett Serena Williams, Martina Hingis, Billie Jean King, Martina Navratilova és Chris Evert. A vetítést követően Temesvári Andreával, páros Grand Slam-győztes, korábbi világranglista hetedik teniszezővel hallgatható meg egy beszélgetés.

Július 16-án pénteken 19 órától a program egyik legizgalmasabb darabja, a Maradona következik. Asif Kapadia az Oscar-díjas Amy – Az Amy Winehouse-sztori után a focifenomén Diego Maradonáról készített dokumentumfilmet, s rengeteg, korábban nem látott archív felvételen mutatja be a nyolcvanas évek ikonját a Napoli-évektől a vébécímig. A vetítés után egy meglepetésvendég beszél majd Maradonáról.

Július 17-én, szombaton 19 órától a Puszta ököllel a kesztyű nélküli ökölharc évszázados hagyományaiba enged betekintést. Aznap este Erdei Zsolt, olimpiai bronzérmes, két súlycsoportban is profi világbajnok ökölvívó jön el a fesztiválra.

Túl minden határon

Július 18-án, vasárnap 19 órai kezdettel a Túl minden határon lesz látható, mely az olimpiai bajnok ritmikus gimnasztikázó Margarita Mamunról szól. A film után Vass Dóra, 38-szoros magyar bajnok ritmikus gimnasztikázó beszél a sportágról és annak olimpiai bajnokáról.

Július 19-én hétfőn 19 órától a Zlatan című dokumentumfilm Zlatan Ibrahimovic életét mutatja be, s a sztárrá válása mellett a Zlatan-jelenségről is szó esik. A vetítést követően egy meglepetésvendég beszél majd Ibrahimovicról.

Július 20-án, kedden 19 órakor a Munkáskupa lesz műsoron. A dokumentumfilm a 2022-es katari világbajnokság helyszíneit építő munkásokról szól, akiknek az építtető cég az embertelen körülményeket enyhítendő, egy Munkáskupa bajnokságot szervez. A vetítést követően a vendég Skardelli György, Kossuth-díjas építész, a Puskás Aréna vezető tervezője lesz.

Becsúszó szerelem

A filmfesztivál július 21-én, szerdán 19 órai kezdettel a Becsúszó szerelemmel zárul. A focihuligánokról szóló új magyar vígjáték országos premierje egybeesik a fesztiválvetítésével, a közönségtalálkozóval egybekötött előadást követően Thuróczy Szabolcs, színész, focidrukkert, a film szereplőjét kérdezheti a közönség.

A beszélgetésekkel egybekötött filmvetítések mellett az elmúlt évek legjobb, sporttal foglalkozó játékfilmjeiből is látható lesz egy válogatás. Ismét műsorra került az Oscar-díjas Én, Tonya, amely Tonya Harding műkorcsolyázó életéről szól. A Borg/McEnroe a teniszvilág nagy rivalizálását, Björn Borg és John McEnroe összecsapását eleveníti fel. A Pelé az immár 80 éves focilegenda élete előtt tiszteleg. A Szabadúszók szinkronúszásról, a Meztelen befutó illegális fogadásokról, A hűséges bankrablókról és autóversenyzőkről szól.

A filmfesztiválon a Lugosi-terem vetítéseire a jegyár 900 forint, a Kertész-terem vetítéseire 600 forint lesz. A jegyelővétel július 6-án kedden kezdődik az Art+ Cinema mozi pénztárában. A mozi oldalán július 6-tól lehetséges az online jegyvásárlás. A részletes programfüzet itt tekinthető meg.