Kapcsolódó anyagok

 Illés György művészként és pedagógusként is különleges ember volt, aki óvta a tanítványait, úgy tartotta őket a helyes ösvényen, hogy közben vigyázott, ki ne billentse őket - fogalmazott Koltai Lajos rendező, operatőr a centenáriumi emléknap keretében, az Uránia Mozi bejárata mellett öt éve elhelyezett emléktábla előtt tartott megemlékezésen. "Felnevelt egy egész világot" - mondta a Kossuth-díjas alkotó. "Személyiségében elképesztő összetartó erő rejlett, ami különösen hiányzik most, amikor inkább a széttartás jellemzi a szakmát, mindenki egyedül próbál előrébb jutni" - fogalmazott Koltai Lajos, kiemelve: Illés György rengeteg szeretet adott, és arra is tanított, hogyan kell a szeretet gyakorolni a szakmán belül.

A koszorúzást követően került sor az Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézetének Mozgóképkultúra Tanszéke által a Kepes Központban kialakított, Illés Györgyről elnevezett filmműtermének névadó ünnepségére. A filmműterem ad otthont a főiskola szeptemberben indított filmes mesterkurzusának, amelyet Koltai Lajos vezet. Az emléknap folytatásaként a főiskolán levetítették Illés György filmjét, a Budapesti tavaszt. 

Az egri önkormányzat egy kisfilmpályázat kiírásával is emlékezett a 2006-ban elhunyt operatőrre: a Youtube-ra feltöltött munkákra november 12-ig lehet szavazni.