A zsűri a következőképpen indokolta a döntését: „A Mermaid díjat a Tobi színeinek ítéljük a nem bináris identitás és az útkeresés friss ábrázolásáért, az érzékeny fényképezésért és azért, mert hangsúlyosan kiáll az LMBTQI+-jogok mellett abban az európai országban, ahol azok jelenleg sérülékenyebbek”.

A Tobi színei már 2019 márciusában is járt az Oscar-jelölő thesszaloniki dokumentumfilm-fesztiválon: ekkor az eseménysorozat Agora Docs in Progress elnevezésű szakmai rendezvényén pitchelte a nemzetközi szakmának Bakony Alexa rendező és Osváth Gábor producer az akkor még készülőben lévő filmet. Már akkor is nagy érdeklődés övezte a projektet, ennek eredményeképpen figyelt fel rá a nemzetközi forgalmazó, a Wide Management, amely külföldön népszerűsíti és forgalmazza az alkotást.

A film nemzetközi premierje a rangos londoni BFI Flare fesztiválon volt, emellett a bolognai Biografilm fesztiválra és a ZagrebDox dokumentumfilm-fesztiválra is beválogatták. A magyar mozikban július 1. óta látható a Cirko Film forgalmazásában.

A 81 perces dokumentumfilm egy transznemű tinédzser támogató édesanyja, Éva és gyereke, Tobi különleges kapcsolatát mutatja be. Éva – aki családjával együtt egy kis magyar faluban él – küzd a benne feltörő vegyes érzésekkel, míg Tobi nemcsak a nemi identitását keresi, hanem a helyét is a saját életében. A Tobi színei egy érzelmes, éveken át követett történet az elfogadásról, az elengedésről és önmagunk megtalálásáról.

Bakony Alexa dokumentumfilmjének fő témája a támogató család fontossága a felnövésben és az identitáskeresésben. A Tobi színei hidat képez az LMBTQ emberek és a ciszheteró emberek között. Kivételesen személyes, kreatív dokumentumfilm, amely játékfilmes eszközökkel dolgozik és játékfilmszerű élményt ad.

A film a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült, fejlesztését és gyártását a Sundance Institute is támogatta.

címlapfotó: Bakony Alexa a fesztiválon