A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült két játékfilmet is műsorra tűz Dél-Amerika vezető filmes rendezvénye, a pénteken kezdődő Sao Paulo-i nemzetközi filmfesztivál – adta hírül a Magyar Filmunió. Groó Diana Vespa című alkotása a nagyszabású mustra első és második filmeknek fenntartott versenyprogramjában indul, a magyar rendező személyesen mutatja be filmjét Sao Paulóban. Mundruczó Kornél Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című legutóbbi mozgóképét a közelmúlt kiemelkedő filmalkotásait felvonultató válogatásban láthatja a brazil megapolisz közönsége.

 

vespa_500

Vespa


Magyar dokumentumfilm az Arte műsorán

Számos sikeres fesztiválszereplést követően Zsigmond Dezső dokumentumfilmjét, az Aranykalyibá-t októberben műsorra tűzte az Arte – tudatta a Magyar Filmunió. A gyimesi Hidegség hegyi kalyibájában élő kora tavasztól hóhullásig teheneket legeltető 13 éves fiú mindennapjait bemutató dokumentumfilm a Dunatáj Alapítvány gyártásában készült 2003-ban. A Magyar Filmunió szervezésében számos nemzetközi dokumentumfilm fesztiválon szerepelt nagy sikerrel a rákövetkező két év során. A francia és német nyelven sugárzó Arte Európa vezető kulturális televíziója, adása világszerte több millió emberhez jut el naponta.

zsigmond_dezso_500

Zsigmond Dezső


CineFest: partnerség a Viareggiói Nemzetközi Filmfesztivállal

A miskolci Jameson CineFest partnerségi megállapodást írt alá a nagy múltú viareggiói Cinema Europával. A fesztivált 1984-ben többek között Fellini alapította, és a fiatal európai film egyik legjelentősebb bemutatkozási fórumának számít. A mustra elnöke az Oscar-díjas zeneszerző, Luis Bacalov, a fesztivál művészeti vezetője Pier Marco De Santi, a pisai egyetem filmtörténet-professzora, számos könyv szerzője. A két nemzetközi fesztivál fókusza hasonló: a fiatal európai film bemutatása mellett mindkét városban nagy hangsúlyt kap az európai filmes örökség népszerűsítése is. A tervek szerint a két fesztivál a CineClassics-programban működik majd együtt: magyar klasszikusokkal ismerteti meg az olasz közönséget, és olaszokkal a magyarokat.