Ezek a csodálatos épületeket ábrázoló fényképek akár szomorúvá is tehetnek, hiszen eszünkbe juttatják, hogy már jó ideje a sötét vetítőterem varázsa nélkül kell élnünk. A lista ugyanakkor kiváló emlékeztető is arra, hogy külföldi utazásaink során érdemes a helyi mozikat is útba ejtenünk.

"Budapesten stílusos mozikat építettek, és mind közül a film médiumának e régimódi temploma a legstílusosabb, amely a város pesti oldalán található, és régebben Fórum mozinak hívták" - dicséri Phil de Semlyen a Puskint. "A legnagyobb termében olyan érzés ülni, mintha egy időgépbe kerültünk volna, márványoszlopaival, faszékeivel és Smaug kincseskamrájához hasonlóan ragyogó, aranyszínű mennyezetével visszavisz a mozi aranykorába."

A cikk arról is szót ejt, hogy 1926-ban nyilt meg a mozi egy teremmel, később öt termes filmszínházzá alakították át. "Eredeti nyelven megszólaló művész- és függetlenfilmek a világ minden tájáról, néhány fősodorbeli újdonság és rendszeres családi vetítések" - jellemezte a Puskin kínálatát a Time Out. Érdekességként teszik hozzá, hogy első Magyarországon bemutatott hangosfilm a Puskinban debütált 1929-ben, a The Singing Foolra válthattak jegyet az érdeklődők.

Az ötvenes lista első helyére az amszterdami Pathé Tuschinski került, és ezzel alighanem rengeteg cinefil jegyezte fel az utazási célpontjai közé. A környező országokból egyetlen mozi jutott be a legjobbak közé, a bécsi Stadtkino.

forrás: Time Out