A friss előzetes felvillantja, hogyan próbálják meg átküzdeni magukat a szovjet front mögött a magyar katonák egy alattomos lápvidéken és komor erdőségen. A menettel párhuzamosan annak is a tanúi lehetünk, ahogyan a partizánokat keresik a helyiek körében és hogy milyen kegyetlenkedésekbe csap át a kutatás. Az egymás után felvillanó, szikár arcok tengerében nehéz eldönteni, hogy kik vannak jobban elgyötörve: a hazájuktól messze rekedt, a helyzet hatására önmagukból egyre jobban kivetkező magyar katonák vagy a kizsigerelt orosz parasztok. A legdermesztőbb mégis Semetka alhadnagy (Szabó Ferenc) bűntudattal teli tekintete, ami jeges tőrként hatol a lelkünk mélyére.

Olyasvalakit akartam körüljárni, aki nincs teljesen tisztában a döntéseinek súlyával, amiknek a meghozatalára kényszerül. Hogyan válik egy mészárlás részesévé? Hogyan dönthetett volna másképp? Ez az, ami foglalkoztat. Nincs rá egyértelmű válasz. Elhisszük magunkról, hogy képesek vagyunk megítélni a környezetünket és hogy tudjuk, mi a dolgunk az életben. Ez a film megkérdőjelezi az énképünket, és rávilágít, milyen törékeny is a saját magunkról alkotott elképzelésünk” – nyilatkozta Nagy Dénes rendező az előzetes kapcsán a Variety-nek.

A Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A film egy magyar gyalogos egység mindennapjait mutatja be az alhadnagy, Semetka István szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára

Nagy Dénes alkotása Závada Pál azonos című regényének egy részét dolgozza fel, Magyarországon és Lettország Oroszországgal határos keleti tájain forgott. A film amatőr színészekkel, köztük a főszereplőt alakító Szabó Ferenc, valamint Garbacz Tamás, Bajkó László és Franczia Gyula közreműködésével készült. A Campfilm gyártásában készül, producere László Sára és Gerő Marcell, magyar koproducere Petrányi Viktória.

A Természetes fény világpremierje március 2-án lesz az idén online megrendezésre kerülő Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. 

Forrás: Variety