Propagandafilm a hadseregnek?2003-ban már David Koepp-pel, a Jurassic Park és Az elveszett világ forgatókönyvírójával egyeztetett arról, hogy a film ne az 1890-es években játszódjon és ne marslakók offenzívájáról szóljon, hiszen a Mars-expedíció óta biztosan tudhatjuk, hogy a vörös bolygón nincs élet. (Egy másik lehetséges világegyetemben persze van: vö. az Egér a Marson.) A karaktereken is dolgoztak: a főhős, Ray Ferrier egy átlagos képességű, családi problémákkal küszködő,  Newarkban élő apa, akinél azon a napon éppen lányával és fiával találkozik, amikor kopogtatnak az ajtón a földönkívüliek.

Spielberg a celluloidban hisz

A filmet főként Virginiában és dél-Kaliforniában forgatták. Ami a látványvilágot illeti, a produkcióban részt vett Zeno, az Industrial Light & Magic cég szuperszoftvere, amely vagy húsz egyéb korábbi program tudását összegzi. George Lucas saját programozói fejlesztették az elmúlt hét évben, és mindazt tudja, amit az eddigiek külön-külön: figurákat modellez, megvilágítja őket, robbanást szimulál, és mindezeket összehozza egy képbe egy közös felhasználói felülettel. És persze mindezeket hihetetlenül gyorsan teszi.

Spielberg emellett azt a luxust is megengedi magának, hogy filmen (celluloidon) vág. Bár a Wired-nek kijelentette, hogy egyvalaki tudná rávenni, hogy digitális kamerával forgasson: George Lucas. Az Indiana Jones negyedik epizódja kapcsán vitázott erről a két grandiózus filmes személyiség, ám a Világok harca legújabb változatának rendezője állítja: szereti azt az isteni érzést, hogy bármikor megállíthatja a filmszalagot, és belenézhet kockáról kockára.