Október közepén mindig nagy figyelemmel kísérjük a varsói fesztivál programját, tavaly itt debütált például Sopsits Árpád Martfűi réme, de vetítették Fliegauf Bence Liliom ösvényét és Hajdu Szabolcs kamaradrámáját, az Ernelláék Farkaséknál-t is. Az idei felhozatalban ismét szép számmal szerepelnek magyar alkotások.

A lengyel fővárosban lesz a nemzetközi premiere Antal Nimród izgalmasnak ígérkező akciófilmjének, a Viszkis-nek, melyet a Special Screenings szekcióban vetítenek. Ambrus Attila fiatalkorát és aktív bankrablóként töltött éveit feldolgozó film főszereplője Szalay Bence, szerelmét Móga Piroska, a nyomában járó rendőrt Schneider Zoltán, nagybátyját pedig Csuja Imre alakítja. Antal Nimród négy amerikai produkció (Elhagyott szoba, A szállítmány, Ragadozók, Metallica: Through the Never) után tért vissza Magyarországra, Ambrus Attila története régóta dédelgetett projekt volt, melyet a Filmalap támogatásával forgatott le tavaly nyáron. A film hazai premierje november 23-án lesz.


Szintén ebben a szekcióban szerepel Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című történelmi drámája, melyben egy haldokló anya fedi fel lánya előtt fiatalkorának titkát. Az idős asszonyt Törőcsik Mari kelti életre, lányát Tóth Ildikó, fiatalkori énjét pedig (névrokona) Törőcsik Franciska. A család története egy olyan identitás-krízisben lévő generáció lelki világát mutatja be, amely sosem tudta kiheverni az '50-es évek történelmi traumáját. A Napló gyermekeimnek című filmjével 1984-ben Arany Pálmát elnyerő rendező 2009 óta nem készített mozifilmet, hazai premiere október 19-én lesz, a varsói fesztivállal egyidőben.

Gigor Attila: Kút / Forrás: Vertigo Media

Gigor Attila Kút című filmjét a fesztivál Discoveries, azaz a 'Felfedezések' szekciójában vetítik: a világvégi benzinkútra sodródó prostituáltak, és rossz életű, titokzatos személyek kálváriája tavaly ősszel került a magyar mozikba, és most egy évvel később a lengyel közönség is megismerheti. A fesztivál felhozatalából a magyar animáció sem marad ki: Csáki László Néhány szó című rövidfilmjét a Shorts Special Screening: Animated Madness! vagyis 'Animált őrületek!' szekcióban vetítik. Örkény István stílusát idéző kisfilmet még a KAFF-on láttuk, főhőse egy megcsalt férj, aki egy nyilvános beszédben áll bosszút hűtlen feleségén.

Csáki László: Néhány szó / Forrás: KAFF

A Varsói Filmfesztivált október 13. és 22. közt rendezik meg, a nagyszabású esemény mára a rangosabb, A-kategóriás fesztiválok közé tartozik, minden évben számos nemzetközi premierrel és különleges programmal várják a vendégeket, a világ minden tájáról. További részletek a fesztiválról a hivatalos oldalon olvashatóak.

Borítókép: Viszkis / Forrás: Intercom