Amerika ’68
A Szelíd motorosok szeizmikus hatással volt a filmiparra, mert utat talált a fiatal közönséghez, akiket Ó-Hollywood már nem tudott megszólítani. A Bonnie és Clyde-hoz hasonlóan Fonda és Hopper filmje is az ellenkultúrában találta meg az amerikai szabadságjogok örökösét, a lázadókat, törvényen kívülieket áldozatként ábrázolta, akiket a konzervatív Amerika tett tönkre.

Alain Robbe-Grillet
„Ki írja le a világot Balzac regényeiben? Ki az a mindentudó, mindenütt jelenvaló elbeszélő, aki egy időben ott van mindenütt, aki egyszerre látja a dolgok színét és visszáját? Nem lehet más, csak egy isten.” Robbe-Grillet regényei és filmjei szakítanak e mindentudással, mértani pontossággal leírt világa nagyon is személyes és szenvedélyes.

Lengyel história
A lengyel társadalom számára Katyń évtizedeken át egyszerre volt az elhallgatott közösségi dráma és a ráhordott hazugságrétegek szinonimája. Wajda filmje személyes tragédia is, apja egyike volt a Kelet-Lengyelország szovjet lerohanása után fogságba esett, majd Katynban 1940-ben lemészárolt lengyel tiszteknek.


1%
Amennyiben ön is szereti a Filmvilágot, adóbevallása kitöltésekor gondoljon rá. Az idén is rendelkezhet arról, mire költse az állam az Ön befizetett személyi jövedelemadójának 1%-át. Szabvány méretű borítékba szíveskedjék a nevét, lakcímét, adóazonosító jelét felírni, majd - amennyiben adócsomagja nem tartalmaz formanyomtatványt - a boritékkal azonos méretű papíron feltüntetni az alapítvány nevét és adószámát: FILMVILÁG ALAPÍTVÁNY - 19019037-2-41