Ujj Mészáros Károly első mozifilmje a napokban mutatkozik be a Seattle-ben immár 41. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztivál rangos Új rendezők elnevezésű versenyprogramjában. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült alkotás. Hamarosan az Egyesült Királyságban is látható lesz a június 17-én kezdődő Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

A közelmúltban újabb nemzetközi fesztiváldíjakat is kapott a film: a Madridban május utolsó hetében megrendezett Nocturna Fantasztikus Filmek Fesztiváljáról hozta el legújabb trófeáit a "csinos, de roppant szerény ápolónő" abszurd romantikus története, amelyet korábban már Portóban, Brüsszelben és Amszterdamban is rangos díjakkal jutalmaztak.

A spanyol fesztiválon rekordsikert ért el Ujj Mészáros Károly filmje, ugyanis megnyerte a legjobb filmet illető fődíjat, a legjobb rendező (Ujj Mészáros Károly), a legjobb forgatókönyv (Ujj Mészáros Károly és Hegedűs Bálint), a legjobb főszereplők (Balsai Mónika és Bede Fazekas Szabolcs), továbbá a legjobb vizuális effektek díját is megosztva (Nagy Miklós, CGI supervisor).   

Balsai Móni alakítását néhány nappal később a brazíliai Porto Alegrében megrendezett Fantaspoa nemzetközi filmfesztivál zsűrije a legjobb színésznő díjával tüntette ki.   

A Liza, a rókatündér a filmalap 220,36 millió forint értékű gyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István. Ujj Mészáros Károly első mozifilmje február óta nagy sikerrel szerepel a magyar mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, már több mint 100 ezren váltottak rá jegyet.

 

 

(forrás: Filmunió, MTI)