Andrea Arnold újra a keserédes brit gyökereiből merít ebben a coming-of-age tündérmesében. A 12 éves Bailey Kent északi részén él apjával, Buggal és öccsével, Hunterrel. Az apának kevés ideje jut gyerekeire, ezért a pubertáskorba lépő Bailey máshol keresi a figyelmet és a kalandokat, amikor összetalálkozik Birddel. A film főszereplője az újonc Nykiya Adams, apját Barry Keoghan alakítja (Saltburn, A sziget szellemei), testvérét a szintén elsőfilmes Jason Buda játssza, Bird szerepében pedig Franz Rogowskit láthatjuk (Passages, Hableány.


Bird premierje a 77. Cannes-i Filmfesztiválon volt májusban. Rendezője, Andrea Arnold visszatérő alkotó a francia fesztiválon: 2021-ben a Tehén (Cow) című dokumentumfilmje szerepelt a programban, három alkotása pedig a zsűri díját nyerte: 2016-ban az American Honey, 2008-ban az Akvárium (Fish Tank), 2006-ban pedig a Red Road című nagyjátékfilmje. Andrea Arnold rendezte a Hatalmas kis hazugságok második évadának epizódjait is.

A Bird-nek magyar vonatkozása is van: art directora az Angliában élő Ábrahám Lili volt, aki Andrea Arnold mellett Ken Loach legutóbbi filmjében (The Old Oak) is dolgozott. Lili a BIFF ideje alatt hazalátogat és egy masterclass keretében a külföldi munkáiról fog mesélni, beszélgetőpartnere Mesterházy Lili lesz. A masterclasst november 2-án, 17:00-tól tartják a Turbinában.

Miközben egy tehenet nézel, meglepően sokat megtudhatsz magadról

Andrea Arnold első dokumentumfilmjében nem kanyarodik el a kedvenc témáitól, továbbra is az egyedülálló anyák és gyermekeik mindennapos küzdelmei, különleges női sorsok érdeklik. Főszereplője most is egy nő, akinek napi szinten kihasználják a testét, a gyermekétől elszakítják, és egyik ellen se tehet semmit. Andrea Arnold hőse egy fejős tehén.

Andrea Arnold filmje premier előtt látható a BIFF – Budapest International Film Festival programjában 2024. november 2-án 13:15-től a Corvin Moziban. Jegyek a BIFF oldalán kaphatóak. A Bird várhatóan 2025 tavaszán kerül a hazai mozikba, az ADS Service forgalmazásában.

Forrás: ADS