A november 9. és 15. között zajló filmhétnek az idén is van meghívott fesztiválja, a bukaresti közönség ezúttal a Kecskeméti Animációs Filmfesztivállal ismerkedhet meg közelebbről - mondta Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója. A filmhéten bemutatják a kecskeméti fesztivál legjobb magyar filmjeiből készült válogatást.

Az igazgató hozzátette: a témaválasztásban az is szerepet játszott, hogy az idén száz esztendős a magyar animáció, így a filmhét első napján megnyílik a Magyar Animáció 100 című kiállítás. A tárlatot korábban Budapesten, Pécsett, Milánóban és Tokióban mutatták be, most Bukarest lesz a következő állomás - mondta az igazgató.

Nepp Jozsef Gusztavval

Tóth Viktor jazzszaxofonos magyar népmesékhez kapcsolódó animációkra fog improvizálni, a filmhéten jelen lesz Cakó Ferenc animációs művész is, akinek filmjeit egy külön blokkban vetítik. A művész élő homokanimációt tart a Román Parasztmúzeumban, amely otthont ad a Magyar Filmhétnek. A program szerint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) is részt vesz egy animációs blokkal, és Bánóczki Tibor, a MOME animációs tanszékének magiszteri programvezetője előadást tart a bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

A filmhéten tíz magyar játékfilmet vetítenek, ezek nagy része új alkotás, és többnyire fiatal rendezők munkáiról van szó - magyarázta az igazgató a válogatási szempontokat. A megnyitón a bukaresti közönség Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmjét nézheti meg. A következő napokon levetítik Zomborácz Virág Utóélet, Török Ferenc Senki szigete, Pálfi György Szabadesés, Miklauzic Bence Parkoló, Pejó Róbert Mancs, Fazekas Csaba Swing, Balogh György Tüskevár, valamint Szimler Bálint Balaton Method című filmjét.

A záróesten a bukaresti közönség megnézheti Kertész Mihálynak A tolonc című némafilmjét, amely 1914-ben készült. Kósa András László szerint ez utóbbi érdekes csemege lesz a román főváros filmkedvelő közönségének. "Ezzel azt kívánjuk megmutatni, hogy milyen erős filmgyártás létezett a 20. század elején Kolozsváron, és egyúttal a ma létező kolozsvári filmműhelyre is fel akarjuk hívni a figyelmet" - mondta az igazgató. A vetítéseken több film rendezője is jelen lesz.

A Magyar Filmhéten kerekasztal-beszélgetéseket is tartanak, Vass Ágnes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja a gyermekvédelemről és a médiáról tart előadást, Kollarik Tamás, a Médiatanács másik tagja a filmtámogatási modellekről beszél.

A filmhét programja a Balassi Intézet honlapján érhető el.

(forrás: MTI)