A román kulturális minisztérium és a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet november 10. és 17. között szervezi meg a román fővárosban a Magyar Filmhetet. A programban nyolc játékfilm, valamint dokumentum- és rövidfilmek szerepelnek. Egyebek között három koprodukciót láthat közönség, a Kincses Réka rendezte Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című német-magyar alkotást, a Prikler Mátyás rendezte Köszönöm, jól című magyar-szlovák filmet, valamint a román Vali Hotea rendezte Roxanne című román-magyar koprodukciót.



Nézd meg a Köszönöm, jól! előzetesét!

 A filmhét Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjével nyílik és a már említett Roxanne című román-magyar koprodukcióval zárul. Mindkét alkotás közös témája a besúgás, ami Kelet-Európában olyan történelmi, kulturális teher, amelyet húsz éve próbálunk letenni - mondta Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója.

Levetítik a Mediawave 2013 legjobb magyar kisjátékfilmjeit, de egy nemzetközi válogatás is látható lesz az összművészeti fesztiválon bemutatott rövidfilmekből. A Mediawave-programon belül tartják meg Both Miklós gitárművész háromnapos zenei műhelyét és az ennek eredményeként megvalósuló koncertet a filmhétnek is otthont adó Román Parasztmúzeumban.

(Forrás: MTI)