A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjainak titkos szavazatai alapján a játékfilmek között az Akik maradtakot jegyző Tóth Barnabás lett a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró (Muhi Klárával közösen), Hajduk Károly pedig a legjobb férfi főszereplő. Az 1948 Budapestjén egy magányos férfi és egy árván maradt kamaszlány sorsszerű találkozásáról szóló filmet az Amerikai Filmakadémia tagjai beválasztották a legjobb tíz nemzetközi film közé az idei Oscar-versenyben. A mozi producere Mécs Mónika (podcast adásunk itt hallgatható vele) és Mesterházy Ernő volt.

Szintén négy díjat kapott a Drakulics elvtárs, Bodzsár Márk mozija, amelyet Walters Lili (legjobb női főszereplő), Ágh Márton (legjobb díszlet), Tőzsér Attila (legjobb hang) és Füzes Eszter (legjobb jelmez) munkájáért is elismertek. Interjúnk Walters Lilivel itt olvasható.

Walters Lili

A játékfilmek sorában az Apró mesék, Szász Attila két kategóriában nyert (legjobb zene: Pacsay Attila és Parádi Gergely; legjobb maszk: Hortobágyi Ernella és Hufnágel Mariann), egy-egy díjat kapott a FOMO - Megosztod és uralkodsz (Duszka Péter Gábor a legjobb vágó) és a Valan - Az angyalok völgye (Garas Dániel a legjobb operatőr).

A tévéfilmek között Deák Kristóf alkotása, a Foglyok tarolt: tíz kategória, köztük a legjobb tévéfilm, a legjobb férfi főszereplő (Fekete Ernő), a legjobb női főszereplő (Sodró Eliza), a legjobb fényképezés (Gózon Francisco) és a legjobb rendezés díját is megkapta.

Sodró Eliza és Porogi Ádám / Foglyok

A tévéfilmek között két díjat kapott Tasnádi István Egy másik életben című filmje. A legjobb animációs film Az utolsó vacsora, Rofusz Ferenc rendezése lett, a legjobb dokumentumfilm A létezés eufóriája Szabó Réka rendezésében, melyet mi 2019 legjobb filmjének választottunk.

A legjobb kisjátékfilm elismerését Csoma Sándor vehette át Casting című művéért (melynek készítéséről itt mesélt nemrég), a legjobb ismeretterjesztő film a Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában lett (rendező: Mosonyi Szabolcs), a legjobb televíziós sorozat Ujj Mészáros Károly Alvilág című szériájának első évadából az első epizód.

Czuhorka Emese és Fahidi Éva / A létezés eufóriája

"Igazi családi ünnep ez. Idén január 1-jén megalakítottuk a Nemzeti Filmintézetet, hogy ez a család egyben maradjon és minél jobb, érdekesebb, szórakoztatóbb mozgófilmet készítsen, és ezek minél több emberhez jussanak el" - mondta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a díjátadón. Káel Csaba üdvözölte, hogy a játék- és a tévéfilmes alkotókat ismét egy közös gála keretében díjazták. A kormánybiztos köszönetet mondott a tavaly elhunyt Andy Vajnának, "aki megteremtette a lehetőséget arra, hogy a nagy család együtt ünnepeljen és a Magyar Filmakadémia Egyesület megalakulhasson".

A gálán fellépett a Lóci Játszik, valamint a HolyChicks zenekar; egy összeállítással megemlékeztek a tavaly és idén elhunyt filmesekről. Az idei Magyar Mozgókép Szemlét február 26-tól 29-ig rendezték meg a Corvin moziban.

Forrás: MTI, Filmhu