A rendszerváltás magyar filmművészetének egyik legkiemelkedőbb darabját a Nemzeti Filmintézet gondozásában 4k-ban restaurálták, világpremierje az idei berlini filmfesztiválon volt. Ezt a felújított változatot juttatja most el az észak-amerikai mozikba a los angeles-i székhelyű Arbelos forgalmazó cég, adta hírül a Variety.

Ei Toshinari, a cég egyik alapítója a lapnak azt nyilatkozta: ,,A Szürkület egyedülálló különlegesség, amelyet régóta szerettünk volna újra forgalmazásba juttatni.” Hozzátette: ,,Büszkék vagyunk arra a folyamatos, úttörő együttműködésre a Nemzeti Filmintézettel, amely számos magyar remekművet juttat el az amerikai közösséghez”. A mozibemutatón túl a film streamingre kerül, valamint Blu-ray kiadvány is készül belőle a tengerentúlon. 

Fehér György a Szürkület forgatásán

Az Arbelos korábban olyan magyar remekművek forgalmazási jogát szerezte meg, mint Tarr Bélától a Sátántangó és a Kárhozat, valamint Jankovics Marcelltől a János vitéz és a Fehérlófia. A lemezek különleges kiadványokkal és extrákkal vannak ellátva, korábban részletesen is beszámoltunk róluk.

A Szürkületet 1991-ben mutatták be a magyar mozik, főszerepben Haumann Péterrel, aki egy sorozatgyilkost elkapni igyekvő felügyelőt alakít. A filmet különleges, sötét képi és hangi atmoszférája, valamint a Tarr Béla (a film egyik konzultánsa) és Tarkovszkij világát megidéző hangulata teszi jellegzetessé. A film 2021-ben töltötte a 30-ik évfordulóját, ennek kapcsán írt cikkünket itt olvashatod.