Eckermann, azaz Felhőcske a Meteorológiai Intézetben dolgozik. Az intézeti számítógépen kidolgozza a tuti nyerés szisztémáját. A feketepiacról odafuvarozott lengyel lány azonban véletlenül megöli őt a fürdőkád szélére tett hajszárítóval. A szisztéma segítségével közben Berlioz és Verő rengeteg pénzt nyer a lóversenyen. Felhőcske holttestének felfedezése után Berlioz repülőgépre száll, és világgá megy. Verő öngyilkos akar lenni a lebontásra ítélt gyárban, de a robbantás elmarad. Egy meteorológiai léggömbön felküldi Felhőcske holttestét az égbe.


2013. május 22., 19:00
- Szabó István: Édes Emma, drága Böbe (1992)
Emma és Böbe két falusi lány, még az előző rendszerben tanárnők lettek és orosz nyelvet tanítottak egy fővárosi általános iskolában. A történelem változása, a rendszerváltás elsodorta a kötelező orosz-nyelv oktatást, s hogy továbbra is tanárnők maradhassanak esti tanfolyamon angolul tanulnak és másnap reggel már tanítják a gyerekeknek a frissen tanultakat. Fizetésük nem elég arra, hogy önállóan lakást vagy szobát béreljenek, ezért már hét éve egy pedagógusszálláson laknak, ketten egy szobában, mint háromszáz hasonló körülmények között élő tanártársuk. Emma, hogy anyagilag elfogadható helyzetet teremtsen magának, takarítást vállal jómódú családoknál. Böbe szórakozóhelyeken ismerkedik férfiakkal egy-egy vacsorameghívásért. Emma szerelmes az iskola igazgatójába, viszonyuk már egy éve tart, de a férfi nős, gyermekei vannak, nem akar válni, a kapcsolat tehát Emma számára kilátástalan.


2013. május 23., 19:00
- Koltai Róbert: Sose halunk meg (1993)
Tordai Imre színész munkája végeztével rohan az ügetőre. Szokása szerint veszít, de hirtelen felidéződik benne a kamaszkora, a hatvanas évek, amikor Gyuszi bácsival egyszer rengeteg pénzt nyertek. Vásározó vállfaárus nagybátyja vitte először lóversenyre, vidékre, vásárba, ő ismertette meg vele a szabadság, a nők, az élet ízeit néhány szertelen, furcsa nap alatt. Imi gátlásos, szorongó lénye értetlenül figyelte a nagy álmokat és kockázatot kergető nagybácsit.


2013. május 14., 18:30
- Tóth T. Tamás: Vasisten gyermekei (1994)
A szibériai acélgyárat végtelen havas mezőség veszi körül, amelynek határán megállt az idő, a helybeliek önellátó gazdálkodással (rablásból, szerzésből) tartják fenn magukat. A gyári munkások öntörvényű munka- és életmorál szerint lakják be a szűkös, vad, életveszélyes világot. A gyári vezetés másik világ, velük ritkán találkoznak. A monotóniát csak a bányász-munkás párviadalok törik meg. Nyikolaj, a korábbi gyári győztes már belefáradt a verekedésbe, ezért Ignatot kéri meg, hogy álljon ki a félelmes tatár bányásszal, Bekbulatkával...

hetvenkedo vasisten gyermekei 500


Vetítés után beszélhetés Schreiber András filmkritikussal.
Bővebb információ ITT és a filmtortenet.hu oldalon.