A brit-amerikai koprodukciót eredetileg 1980-ban mutatták be, teljes körű digitális felújítására pedig az alkotás 40. évfordulóján került sor, melynek akkori mozis forgalmazását erősen korlátozta az akkoriban dübörgő világjárvány.

Az igaz történetet elmesélő dráma az Elefántember néven elhíresült John Merrick életét dolgozza föl, akinek teste és arca deformálódott kisgyermekkori betegségének köszönhetően. Története egyben megindító és szomorú, a Próteusz-szindróma szövődményeinek következtében csupán 27 évet élt, mindenki egy különc szörnyként tekintett rá, saját családja pedig kitagadta. Elzárt életét egy vándorcirkusz változtatta meg, ahol főműsorszámként léphetett föl pénzért, megbecsülést azonban itt sem szerzett. Valódi kedvességet csak egy fiatal londoni sebész, Dr. Fredrick Treves mutatott John irányába, aki igyekezett őt elfogadtatni a társadalommal.

 

A többek közt a Twin Peaksről, a Veszett világról, a Mulholland Drive-ról, vagy a Kék bársonyról ismert David Lynchnek Az elefántember volt a második nagyjátékfilmje, a címszerepben John Hurt brillírozik, akit Oscarra jelöltek ezért az alakításáért, az orvost pedig a kétszeres Oscar-díjas Sir Anthony Hopkins alakítja.

Az elefántembert 8 kategóriában jelölték Oscarra, így abban az évben a Dühöngő bikával megosztva a legtöbb díjra volt esélyes, ám Scorsese boxfilmjével ellentétben egyetlen jelölést sem tudott aranyszoborrá váltani. Az alkotás január 26-átől, limitált ideig lesz látható a kiválasztott hazai mozikban.