Mediawave, 1969, szexuális forradalom, 2009

Az előzsűrizés során 1250, a világ 66 országából érkezett filmet kellett elbírálni, versenybe, a versenyen kívüli panorámaprogramba válogatni. Életművetítések is lesznek, Gazdag Gyula, Andrej Paunov, Mika Kaurismäki és Goran Radovanovich filmjei mellett az alkotókkal is találkozhat a közönség. A fesztivál kiemelt vendége lesz Románia: Radu Jude, Adrian Sitaru, Thomas Ciulei mellett a román filmfesztiválok (Astra Film Festival, a Transilvania International Film Festival, az AlterNative Film Festival) és filmiskolák (Bukaresti Képzőművészeti Egyetem, a kolozsvári Sapientia EMTE) és filmválogatásaik is a Mediawave vendégei lesznek.

De a kéjek mellett a kételyeknek is jut hely a fesztiválon: a Reflex Környezetvédő Egyesülettel, a Magyar természetvédők Szövetségével és a Climate Alliance-szal közösen programsorozat várható a klímaváltozás kapcsán, amelyen belül előadásokra, kiállításokra, filmekre, interaktív akciókra kerül sor.

Győr és a fesztivál szerves együttélésének a része a szabadtéri filmnézés is, amely a belváros mellett a tavaly felavatott Zsebmoziban zajlik majd.

A zenei program is gazdagnak és érdekesnek ígérkezik: Dél- és Közép-Amerikából érkezik két együttes, az argentín Astillero és az Afreecanos Quartet, előbbi élőben eljátssza a fesztivál szignálját is. Lee Konitz személyében egy igazi dzsesszlegenda is a tiszteletét teszi a Mediawave-en, illetve a basszista Jamaaladeen Tacuma is ellátogat a John Coltrane életművének emléket állító Coltrane Configurations nevű együttesével.

Ismét indul a kultúrközi fesztivál

A fesztivál különlegességének ígérkezik a Thanks Jimi Festival, amely egy wroclawi találmány: az erre a napra összetrombitált neves magyar és külföldi gitárosok eljátsszák együtt Jimi Hendrix Hey Joe című számát - a lengyel helyszínen tavaly 1951 gitáros játszott együtt. Aznap este az egykor Joe Cocker Tina Turner, James Brown és Billy Joel oldalán is játszó T. M. Stevens és zenekara, a TM Stevens & Shocka Zooloo Band fog játszani.

A tervek között szerepel még rengeteg közös zenélés, szinte biztosan hallhatjuk majd a DrumMediawave ütős felállás Pavel Fajt vezetésével, Ferenczi György zenekarával a győri Colombre Banddel egy egyedi, népzenei projekten dolgozik, míg Lewis Jordan amerikai költő és szaxofonos Grencsó Istvánnal a big band hangzásvilága kapcsán folytat izgalmas kísérleteket.

A Fényírók fesztválja - Another connection tehát az idén is meginvitál mindenkit, aki nyitott a találkozásokra, az új tapasztalatokra, és a fergeteges, de szellemdús bulizásra. 

További információ: www.mediawave.hu
www.mediawavefestival.hu