Láncreakció

Ennek eredményeként 12 Imax mozi vette le a műsorról a tudományos témájú filmeket. A vallási viták, már egy ideje hatással vannak az olyan tudományos oktatófilmek, mint például a Cosmic Voyage, a Galapagos vagy a Volcanoes of the Deep Sea Imax mozikban történő bemutatására, melyek közöl több tudományos múzeumokban működik. Noha eddig viszonylag kevés mozi érintett az ügyben, az Imax belső szakértői attól tartanak, hogy az ügy láncreakciót indít el az egész világon, hiszen az Imax filmek gyártási költsége olyan magas, hogy egy nézői réteg vallási okokból történő távolmaradása komoly anyagi következményekkel járhat.

Carol Murray, a Fort Worth Museum of Science and History szóvivője elmondta, hogy a múzeum vezetősége egy tesztvetítést követően úgy döntött, nem vetítik a Volcanoes című filmet. A közönség írásos kommentárokban olyan kijelentéseket tett mint „Utálom amikor az evolúció elméletét elfogadott tényként kezelik” és „Nem értek egyet az emberi lét ábrázolásával”.

"Ha a film nem hozza be az embereket, viszont vitát szít, piaci szempontból nem éri meg, hogy bemutassuk" mondta el Murray.

Alaposan mérlegelnek

Hasonlóan nyilatkozott Lisa Buzzelli, a Dél-Karolinában található Charleston Imax Theatre is a lapnak: "Sokkal több „teremtés” közönségünk van, mint „evolúció” közönségünk. Bár nem zártas ki teljesen a Volcanoes bemutatásának lehetőségét, Buzelli elmondta, hogy „Alaposan mérlegelnünk kell, hogy vetítsünk-e egy olyan filmet, a Bible Belt térségen belül, melynek sok köze van az evolúcióhoz. 

Jelenleg 240 Imax mozi működik, a világ 35 országában. Oktatófilmeken kívül szuperprodukciókat vetítenek még, mint a Klónok támadása, a Pókember 2 vagy a Robots című animációs film.