Az Opus Dei Húsvét vasárnapi nyílt levelében jelezte kérését a hollywoodi stúdiónak, és a Sony fontolgatja, hogy a szokásos, „Minden, a filmben látható személlyel és eseménnyel való hasonlóság a véletlen műve” szöveggel látja el Ada Vinci-kódot.

A levélben többek közt az áll, hogy a stúdió hajlandósága a film fikciós jellegének hangsúlyozására a tisztelet jele Jézus személye, az egyház valamint a vallásos mozinézők felé. A szervezet ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy Dan Brown könyvében valóság és fikció keveredik, de a kettő közötti határ nem látható.

„Az olvasó elegendő történelmi ismeret nélkül könnyen rossz következtetésre juthat, és kevésbé fogja szimpatikusnak találni az egyházat, amely ennek ellenére is tiszteletet érdemel” - áll a levélben.

Hívei körében az egyházalapító Szent Josemaría
Escrivá de Balaguer
Az említett vallásos szervezet 1928-ban azzal a céllal jött létre, hogy népszerűsítse a spiritualitást a mindennapi életben. Dan Brown sikerkönyvében az Opus Deit olyan gyilkosságra is hajlandó titkos szektaként ábrázolja, amelyet semmi sem állíthat meg, hogy a Jézus Krisztussal kapcsolatos igazságot elfedje.

Azóta, hogy Brown regénye nemzetközi siker lett az Opus Dei azon fáradozik, hogy A da Vinci-kódban leírtakat cáfolja. A premier közeledtével a szervezet oldalán egy új, részletes lista olvasható az állítólagos valótlanságokról.

Ron Howard rendezése, amely Tom Hanks, Audrey Tautou főszereplésével készült, május második felében kerül a mozikba.