A Films Boutique nemzetközi értékesítési ügynökség hozta nyilvánosságra Reisz Gábor új filmjének első eladásait. A Magyarázat mindenre című filmet, amelynek világpremierjére a Velencei Filmfesztivál Horizons szekciójában kerül sor, az olaszországi I Wonder Pictures és az erdélyi Filmtett vásárolta meg először.

A rendező harmadik nagyjátékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek után egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról.

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.

 

Régóta úgy éreztem, hogy megfojt a hazám kettéosztott légköre, áthatja mindennapjaimat. 2021-ben, amikor az állam átszervezte a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem irányítását, az iskola elvesztette autonómiáját és ezzel a professzorok és a hallgatók egyáltalán nem értettek egyet” – olvasható a Variety oldalán.

A fiatalok – jobb híján – blokád alá vették az egyetemet. Az események annak ellenére hamar pártpolitikai fordulatot vettek, hogy a hallgatóknak csak az autonóm oktatátás visszaszerzése volt a céljuk. Filmesként és egykori Filmművészetis tanulóként kapcsolódtam be a küzdelmükbe, és egy napon, a tüntetésről hazafelé tartva jutott eszembe, hogy beszélnünk kell a minket körülvevő helyzetről, mint minden művészeti ág, a film is remek médium erre. Ez indította el a Magyarázat mindenre fő gondolatát” – teszi hozzá Reisz.

A filmet a Proton Cinema és az Mphilms készítette a Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával, közvetlen magyar állami támogatás nélkül. Magyarországon először a miskolci Cinfesten lesz látható, a Cirkofilm forgalmazásában várhatóan 2023. október 5-én kerül a magyar mozikba.