Az udinei Far East Film nyújtja a legszéleskörűbb áttekintést a kelet-ázsiai populáris mozi világáról. A szervezők bejelentése szerint a nyolcadik évfolyam újabb meglepetéseket tartogat: az Ázsia dalol című retrospektív sorozat elmélyülést nyújt a pánázsiai musicalek színes világában. A műfaj kevéssé ismert a nyugati közönség számára, noha stílusa nagyon közel áll  a hollywoodi produkciókhoz, és újabban a Bollywoody sztenderdekhez is. Kína, Japán, Thaiföld, Korea, valamint a Fülöp szigetek mesterművei világítják meg a musicalek világát az érdeklődők számára.

A műfaj kevéssé ismert, noha stílusa 
közel áll a hollywoodi produkciókhoz, és
a Bollywoody sztenderdekhez is
Roger Garcia, a vetítéssorozat válogatója és koordinátora elmondta: "Válogatást mutatunk be az 50-60-as évek kínai filmjeiből, többek között levetítjük a nagy klasszikust, a Third Sister Liu. Itt lesz a Hong Kong-i kultfilm a Wild Wild Rose, de nem feledkezünk meg a kevésbé ismert szamuráj musicalról sem, az 1939-es Oshkdori Utagassen-ről, sem a Szombati esti láz Fülöp szigeteki feldolgozásáról."


A Far East Film nyolcadik alkalommal kínálja a kelet ázsiai trendekben, ízlésvilágban és szellemiségben való elmélyülés lehetőségét, ismét feltárva egy egy távoli kultúrát, amely egyre kevésbé idegen a fesztivállátogatók számára.


A vetítési program helyszíne a Teatro Nuovo és három vetítés erejéig a Visionario lesz. A fesztivál több mint hatvan filmet mutat be, olyan számos nemzetközi premierekkel olyan országokból mint Kína, Hong Kong, Dél- Korea, Japán, Thaiföld, Taiwan vagy a Fülöp szigetek. A vetítések mellett a megszokott hagyományt folytatva a fesztivál napi és tematikus vitákat. valamint éjjeli partikat is rendez.

További információk a fesztiválról: Gianmatteo Pellizzari & Ippolita Nigris Cosattini, Centro Espressioni Cinematografiche/Udine, Via Villalta 24 - 33100 Udine, Italy , tel.+39/0432/299545 - fax.+39/0432/229815, cec@cecudine.orgwww.fareastfilm.com