Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotásának vetélytársai a Dheepan - Egy menekült története című francia filmdráma, Pedro Almodóvar Julietaja, a Mustang című francia-német-török dráma és a német-osztrák vígjáték Toni Erdmann voltak.

A díjat a Royal Albert Hallban adták át a hétfő hajnalba nyúló gálán, Vilmos herceg, a brit trón várományosa és felesége, Katalin hercegnő jelenlétében.

Nemes Jeles rövid időn belül másodszor részesült magas brit filmművészeti elismerésben: január végén a Londoni Kritikusok Köre ítélte oda neki a legjobb rendezésért járó díjat.

Saul fia rendezője a BAFTA díjának átvétele után tartott rövid beszédében Röhrig Géza főszereplőnek és a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémiának mondott köszönetet, illetve kijelentette: a gála nagyszerű alkalmat nyújtott arra, hogy az alkotók ismét találkozhassanak a brit közönséggel. A filmet tavaly tavasszal mutatták be az Egyesült Királyságban.

 

A díjátadó fő nyertese egyébként a Kaliforniai álom című musical lett. A Ryan Gosling és Emma Stone főszereplésével készült alkotást tizenegy kategóriában jelölték, ebből ötben sikerült győznie: a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek (Damien Chazelle), a legjobb női főszereplőnek (Emma Stone), a legjobb eredeti filmzenének (Justin Hurwitz) és a legjobb fényképezésnek (Linus Sandgren) járó elismerést kapta meg.

Kaliforniai álom férfi főszereplője, Ryan Gosling is versenyben volt, ám a zsűri Casey Afflecket díjazta A régi város (Manchester by the Sea) című filmben nyújtott alakításáért.

(Forrás: MTI)