A színészekből, rendezőkből és producerekből álló küldöttség nem látszott nagyon boldognak, amikor távoztak a találkozó helyszínéről. Korábban a kulturális tárca volt az egyetlen, aki a kvótarendszer mellett kiállt. Most azonban bejelentették: itt az ideje felülvizsgálni és csökkenteni a vetítési kvótát. 

Belső körökből úgy hírlik, hogy a miniszter, aki valaha maga is lelkes tagja volt a szakmai érdekképviseletnek, a hosszú politikai nyomásnak engedve változtatott végül a véleményén. Az amerikaiak a jelenlegi 40% helyett 20%-ra szeretnék csökkenteni a hazai filmek arányát. A minisztérium álláspontja szerint a kettő között talán található egy arany közép. 

Néhány szakértő szerint az arány csökkenése nem sértené a hazai moziipart, amely az utóbbi pár évben reneszánszát éli. Jelenleg a piaci részesedése átlagosan 40%. A szakmai érdekcsoport ugyanakkor nem adja felé a harcot. Tegnap összehívtak egy sürgősségi találkozót, hogy kitalálják, hogyan küzdjenek a kormány szándékai ellen, jövő kedden pedig újabb értekezletet tartanak a témában.