Bánóczki Tibor nyerte el a legjobb filmtervért járó Arany Zágráb díjat az Animafesten, a horvát fővárosban hétfőn véget ért nemzetközi animációsfilm-fesztiválon. A 21. alkalommal megrendezett mustrán 69 film - 22 egész estés és 47 rövidfilm - versenyzett olyan országokból, mint Kolumbia, Japán, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok. Az alkotó, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán diplomázott, brit-magyar filmprojektjével, A Dzsungel (The Jungle) című tervvel érdemelte ki kategóriájában a legmagasabb elismerést és az azzal járó 3000 eurót (mintegy 800 ezer forintot) - olvasható a fesztivál honlapján (animafest.hr). Bánóczki Tibor filmtervének alapja Upton Sinclair azonos című regénye, amely arról szól, hogyan foszlik szét az amerikai álom a 20. század elején. (Cikkünk Bánóczki filmtervéről)


Nézz bele Bánóczki Tibor egyik korábbi alkotásába!


Kínai fesztiválon nyert Bogyó és Babóca

A világ egyik legrangosabb gyerekfilmes eseményén huszonkét ország több mint hatvan filmje versengett – tudatta a Figyelő. Magyarországról három alkotás is szerepelt a versenyben: a Bogyó és Babóca (író: Bartos Erika, rendező: Krizsanics Antonin és M. Tóth Géza) mellett a Kecskemétfilm két rövidfilmje, a Négyszögletű Kerek Erdő - Szörnyeteg Lajos jaj de álmos (rendező: Horváth Mária), továbbá az Ára 2.70 Ft (rendező: Ballai Tóth Roland) című 3d-s film. Az ötnapos eseményen a nemzetközi zsűri és a helyi, 230 fős gyerekzsűri tíz kategóriában osztott díjat. Az elismerést a producer-rendező, M. Tóth Géza személyesen vette át.

ara_500
Ára 2.70 Ft


Két magyar alkotás a Japan Wildlife Film Festival-on

Az idén augusztus 4. és 7. között megrendezésre kerülő fontos természetfilmes fesztiválon Magyarország két filmmel is képviselteti magát a mezőnyben. Pálfi Szabolcs Ketten egy fészekben című, a 2010-es Magyar Filmszemlén bemutatkozó, Kollányi Ágoston rendezői díjas filmjét a magyar közönség a Spektrum televízióban láthatja hamarosan, amelyben a kék vércséről és a számára lakóhelyet adó vetési varjúról tudhat meg mindent az, aki megnézi. A másik, Török Zoltán Vad Magyarország című 2011-es filmszemle Kollányi Ágoston kategóriadíjas nagyfilmje külföldi megrendelés alapján készült, hetekig vetítette az Uránia mozi nagy sikerrel. Ritka esemény, hogy japán természetfilmes fesztiválon, ahol a természet filmnek komoly múltja és jövője van, két magyar alkotás is szerepel.