A kékszakállú herceg vára izgalmas kihívást jelent a rendezők számára mind az értelmezés, mind a színpadra állítás tekintetében. A Brit Filmintézet ezúttal Michael Powell (Piros cipellők (1948), Kamerales (1960)) hosszú évekre eltemetett, 1963-as változatát – és az 1978-as, átdolgozott művet – adja kézre felújított formában, egy kiadványban, Powell eredetijének hatvanadik születésnapja alkalmából.

A főszerepekben Norman Foster és Ana Raquel láthatóak. Powell a nyugat-német televízió számára készítette el ezt az adaptációt, melynek látványtervezője az Oscar-díjas (Piros cipellők) Hein Heckroth volt. Bartók kísérteties művét Powell az ikonikus Hoffmann meséihez (1951) méltó invencióval közelítette meg. Utóbbit Powell Emeric Pressburgerrel közösen készítette, a filmtörténet egyik leggyümölcsözőbb együttműködésének keretében.

A Brit Filmintézet idén ’Cinema Unbound: The Creative Worlds of Powell and Pressburger’ címmel szervez eseménysorozatot az úttörő duó tiszteletére, melyet október 16. és december 31. között tartanak. A program kiemelt darabjai a Piros cipellők (1948), a Diadalmas szerelem (1946) és a Fekete nárcisz (1947) című filmek.

Forrás, fotók: BFI