A február 19 és 26. között megrendezett Mons-i filmfesztiválon közel száz alkotás szerepelt. Horváth Lili nagyjátékfilmes bemutatkozása, a Szerdai gyerek világszerte nagy sikereket ér el a filmfesztiválokon, nyáron Karlovy Vary-ban elnyerte az East of the West verseny fődíját és a filmkritikusok FEDEORA díját, majd Cottbusban megkapta a legjobb rendező díját is. A kalkuttai nemzetközi filmfesztivál szakmai zsűrije a fődíjával jutalmazta, januárban pedig a közönség szavazatai alapján elnyerte a trieszti filmfesztivál fődíját.

A Szerdai gyerek hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga) önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy négyéves fia felügyeleti jogát megszerezze – nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. Maja, aki ahhoz szokott hozzá, hogy mindenben gyereke apja (Antal Zsolt) döntsön helyette, először találkozik olyan férfival (Thuróczy Szabolcs), aki úgy tűnik, bízik benne. A régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia.


A film főszerepét játsszó Vecsei Kingáról így írtunk a hazai bemutató után: "...Addig viszont nagyszerű alakítások, finom rezdülések vezetnek. Szinte „repül a vásznon” élete első filmes szerepében az amatőr Vecsei Kinga. Felkapjuk a fejünket, ahogy visszakérdez Jánostól: „Mi köze ahhoz magának?” nyers, elvadult, elharapott hangja, villogó tekintete végig kísér a történeten."

A Szerdai gyerek sikere egy fiatal kreatív csapat közös munkájának eredménye. Horváth Lili rendezőn és Vecsei Kinga főszereplőn kívül ez az alkotás a nagyjátékfilmes bemutatkozása többek közt Fehér Károly producernek (Popfilm), Szabó Dániel vágónak és Maly Róbert operatőrnek is. A Szerdai gyerek zeneszerzője Presser Gábor, hangmérnöke Várhegyi Rudolf, koproducere Henning Kamm és Pataki Ági. A film a Magyar Nemzeti Filmalap és a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein támogatásával készült. 

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)