Születésének 100. évfordulójára a Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik Jancsó Miklós filmrendezőre. Az alkalmi bélyeg 50.000 példányban, Máté András Gábor grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.

Jancsó Miklós (Vác, 1921. szeptember 27. - Budapest, 2014. január 31.) Magyarország egyik legkiemelkedőbb, nagyhatású filmrendezője és forgatókönyvírója. Érdemes és kiváló művész, kétszeres Kossuth-díjas, valamint többek között Prima Primissima-, és Balázs Béla-díjjal is kitüntették. 1990 és 1992 között a Harvardon is tanított. Olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Szegénylegények, a Fényes szelek, a Kék Duna keringő vagy a Szerelmem, Elektra. Alkotásait Velencében és Cannes-ban is díjazták. Filmjeire jellemző a hosszú, akár több perces vágás nélküli felvétel, melyben folyamatos a mozgás, változás. Témáinak középpontjában, a hatalom, az elnyomás és a kiszolgáltatottság áll.

A Jancsó Miklós 100. születésnapjára kibocsátott bélyeg és boríték. (Forrás: Magyar Posta)

A bélyegen a Kende János operatőr által készített Jancsó Miklós portré látható, hátterében a Még kér a nép című film jelenetére utaló grafikával. A borítékon egy másik jellegzetes Jancsó-porté jelenik meg, a bélyegzőben pedig a művész aláírása szerepel.

Az újdonság a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu oldalon vásárolható meg.