A Színház- és Filmművészeti Egyetemet tavaly befejező rendező "havonta jelentkező blogszerű projektként" jellemezte a kodaly-method.com honlapon elérhető különleges klipgyűjteményt. "Ketten találtuk ki, nagy kedvvel csináljuk." Mint mondta, azért fogtak bele, mert nem tudták, mi következik a főiskola után, milyen lehetőségekhez jutnak. "Edzésben is tart, és hálás filmes munka."


Zagar

Szimler Bálint és Rév Marcell Enyedi Ildikó osztályába járt, ám diplomafilmjüket a megszűnt támogatás miatt tavaly nem tudták elkészíteni. A rendező elmondta, most úgy néz ki, mégis lehetőségük nyílik a vizsgafilmek leforgatására. "Megkeresett minket a Filmalap, hogy segítenének a diplomafilmmel kapcsolatban, úgyhogy elindult egy párbeszéd. Úgy tűnik, ez a dolog révbe ér."

Az Itt vagyok című rövidfilmmel Szimler két éve díjat nyert a Magyar Filmszemlén, munkája a cannes-i filmfesztiválra is kijutott. "Az Itt vagyok-őrület óta itthon is odafigyelnek arra, hogy mit csinálunk Rév Marcival. Lehet, hogy a Kodály Method sem szólt volna akkorát, ha az Itt vagyok nem lett volna akkora siker" - fogalmazott.


Peter, Bjorn and John

A Titanic Filmfesztivál csütörtök esti ünnepélyes megnyitóját a Kodály Methodban is szereplő keleti-blokkos zenészek performansza fejezte be különleges ízt adva a gálának. A pénteken a Toldiban műsorra tűzött Kodály Method válogatásban a Keleti Blokk All Tomorrow's Parties című nyolcperces klipje látható. "Különleges videó volt, mert több zenekar dolgozott egy számon" - mondta el a rendező. Mint megjegyezte, a klipjeik általában egy snittesek, ami hitelesíti az élő zenét. A vágás nélküli, egyfolytában leforgatott felvétel pedig egyúttal "izgalmas játék", hogyan tudják fenntartani a videó végéig az érdeklődést.

Mindegyik zenei etűd más, "kötődik hozzájuk egy élmény, a zenekar, a zene, mind valamilyen formában a kedvencünk" - jellemezte az összeállításban szereplő klipeket. Mint kiemelte, "apai büszkeséggel" tekintenek az Elefánt nevű együttesre, amelytől a Magányos című szám pereg a válogatásban. "Tulajdonképpen mi ismertettük meg őket szélesebb körben. Két hét múlva jön ki egy lemezük, és koncertjük is lesz Budapesten" - számolt be a fejleményekről.


Elefánt

"Már nem tudom megmondani, melyik ötlet vagy elképzelés kié volt" - mondta el a Kodály Method klipjeiről. "A zenekarokat is bevonjuk, ők szintén előállnak ötletekkel, így ez közös munka. Amikor viszont a fogatásra kerül a sor, megint visszaáll a rendező operatőr felosztás: Marcell az operatőr és én a rendező."

A Kodály Method címnek nincs konkrét jelentése - árulta el. "Marcell felhívott, hogy ezt találta ki. Kifejezetten angolul használjuk, brandként. Kicsit olyan, mint az Esti Kornél zenekar, semmi köze az Esti Kornélhoz. Ha nagyon összefüggést akarunk keresni Kodállyal, a gyűjtés és a 'zene mindenkié' kulturális misszió vonalon lehet elindulni" - magyarázta.


Turbo

A Kodály Method-projekt "alkotói oldalról hobbi, amelyet nagyon élvezünk csinálni, nem lustul el az agyunk. Mindig megpróbálunk valami újjal előrukkolni. Ha egyszer elfáradunk vagy elveszítjük az érdeklődésünket, akkor abbahagyjuk" - fogalmazott.

Nyáron a Balatonon folytatják a Kodály Method-projektet, ha sikerül előteremteni a szükséges pénzt. "Emellett a Szigeten és a többi fesztiválon is szeretnénk elcsípni nagyobb előadókat" - tette hozzá.

Volkova Sisters

A klipeket saját zsebből kezdték forgatni, Muhi András producer és gyártásvezető támogatásával. "A stábunk jóformán szívességből, jókedvből tart velünk. Lukács Péter Benjamin hangmérnökként szokott velünk dolgozni, és van két gyártásvezetőnk, Téri Sári és Alföldi Nóri. Fellépéseket szervezünk, április 27-én lesz a következő Kodály Method-buli, a videókért a zenekaroktól annyit kérünk, hogy ilyenkor ingyen lépjenek fel, ebből a bevételből tudjuk folytatni a munkát."

A Kodály Method-projekt zenekarait saját ízlésük szerint válogatják ki. "Nem kérünk pénzt, nem várjuk el, hogy a zenekarok becsatlakozzanak, a mi projektünk. Nem megrendelésre dolgozunk, hanem próbálunk fenntartani egy színvonalat és minőséget"- mesélte Szimler Bálint, aki Rév Marcell-lel egyúttal a Titanic Filmfesztivál rövid és meglepő "esernyős" beharangozó filmjét is jegyzi.