Idén sincs remény a versenyprogram győztesének járó Hullámtörők-díj pénzjutalmának átadására, és csak néhány alkotót tudtak meghívni a versenyfilmes szekcióból. "A díj hat évvel ezelőtt az akkori kulturális minisztériummal közös elhatározásból született" - idézte fel Horváth György, emlékeztetve arra, hogy az volt a szándék, hogy a versenyszekcióhoz társuljon pénzösszeg, amelyből fedezni lehet a versenyben szereplő filmek alkotóinak részvételét és biztosítani lehet a díjnak tekintélyt adó pénzjutalmat.

titanic_afal
A fal


A programban szereplő hét versenyfilmet tematikusan rendkívül erős alkotásokként jellemezte. A mezőnyben szerepel Maja Milos szerb rendező első munkája, a Klip, amely a rotterdami filmfesztiválon két díjat nyert. A filmet egyúttal a nemzetközi Eye on Films nevű projekt keretében mutatják be a Titanicon. A program fesztiválokat és helyi forgalmazókat társítva segíti az elsőfilmesek bemutatkozását - ismertette Horváth György, hozzátéve, hogy tavaly is volt egy ilyen filmbemutató a Titanicon, idén pedig már a projekt két filmje látható.

A fesztivál szervezésével kapcsolatban a partnerekkel való kiváló együttműködést hangsúlyozta. "Számomra példaértékű volt, ahogy a finn követségi irodában a többi skandináv követségekről megjelent munkatársakkal egyeztettünk a skandináv képviseletek fesztivállal kapcsolatos szerepéről. A Titanic kulturális együttműködést valósít meg" - mutatott rá.

titanic_nana
Nana


Örömmel jelentette be, hogy a fesztivál katalógusa a megnyitó napjára nyomtatott formában is megjelenik, erre tavaly a szűkös anyagi helyzet miatt nem tellett a rendezvénynek.

"Boldogok vagyunk, hogy ilyen rangos a zsűri névsora" - méltatta a háromtagú grémiumot, amelyben Stefan Laudyn, a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Muhi András producer és Kocsis Ágnes filmrendező kapott helyet. Laudynnal kapcsolatban megjegyezte, hogy kollégája a fesztivál alatt előadást tart majd arról, hogyan sikerült az elmúlt két évtizedben rangos, A-kategóriás fesztivállá fejleszteni a varsói mustrát.


Kodály Method - Erik Sumo Band

A fesztiválon Spanyolország az idei kiemelt vendég. A fesztiváligazgató szerint ez "tudatos égtájválasztás volt", kevesellték a latinos temperamentumot a fesztivál korábbi programjaiból. A spanyolok is örültek a lehetőségnek, így egymásra talált a két szándék. A spanyol filmesek közül a Katalónia über alles! rendezőjével, Ramon Tremensszel, valamint Toni Bastarddal, a Kedves idegen rendezőjével találkozhat a közönség.

Nagyon jó tapasztalatokkal zárult az a titanicos kezdeményezés, amely arra bíztatta a filmrajongókat, hogy ajánljanak filmet a fesztivál programjába. "Elképesztően sok ajánlat érkezett" - mondta el Horváth György, aki szerint fontos, hogy egy fesztivál gyorsan reagáljon az újdonságokra.

titanic_klip
Klip


A seregszemlén egy magyar film, a Kodály Method premierje látható, ezen kívül néhány magyar rövidfilm szerepel egészestés alkotások kísérőfilmjeként. Kevés magyar produkció született és a Filmszemlén minden új alkotást bemutattak - magyarázta a fesztiválkapitány.

A Kodály Methodot péntek délután vetítik le a Toldi moziban. A fesztivál közönsége az ingyenes bemutató után az alkotókkal, Szimler Bálinttal és Rév Marcell-lel is találkozhat, akik tavaly készítették azt a hét zenei klipet, amiből a film összeállt. "Nem hagyományos videoklipes gondolkodás, erősen építkezik a filmes tudásból" - jegyezte meg fesztivál vezetője, és hozzáfűzte, hogy ez az alkotópáros jegyzi a fesztivál úgynevezett befutó filmjét is, amelyet a filmek előtt láthatnak a nézők.

titanic_play
Play


A Titanic zenei szekciója "izmosabb" a korábbiaknál - erősítette meg. Több koncertfilm is szerepel, köztük a Sigur Rós: Inni című produkció. A zenés mezőny zömét a Titanic ötödik, új helyszínén, az A38 hajón tűzik műsorra.

Az április 13. és 22. között zajló program egészét tekintve a fesztiválkapitány a sokszínűséget emelte ki. "Különböző kultúrákat ismertet meg, és sok közös probléma tűnik elő a filmekből."