A szarvassá változott fiú - Kiáltozás a titkok kapujából című film vetítése előtti sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója elmondta: 16 éves korában ismerte meg Juhász Ferenc versét, amellyel azóta is "szoros szerelemben él". Felidézte, hogy a költeményhez - amelyet 20 évesen tanult meg kívülről - még az egyetemen írt forgatókönyvet, de a filmet akkor nem tudták leforgatni. Később színházi előadást készített belőle, ennek első változatát 2003-ban mutatták be a Gyulai Várszínházban. "A film minden egyes képkockáját a vers ihlette" - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, hozzátéve: megpróbáltak méltók lenni a költeményhez.

A filmben szereplő Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a nemzet színésze és a nemzet művésze úgy vélte: Vidnyánszky Attila "költészetet csinált a költészetből filmen, ami a legritkább dolog".

A Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével készült filmet 2011 szeptemberében, 21 forgatási napon vették fel Debrecenben és környékén: a Csokonai és a Latinovits színházban, egy debreceni lakásban és a város környéki tanyavilágban is zajlottak felvételek. A filmhez 2011-ben 100 millió forintos támogatást nyújtott a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, 2014-ben pedig 20 millió forintos támogatást adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Magyar Nemzeti Filmalap nem támogatta a film elkészültét.

A film producere Ozorai András, az utómunkálatokat, befejezését Jantyik Csaba producer végezte. A tájékoztatás szerint a filmet az elkövetkező hetekben sajtóvetítéseken mutatják be szerte az országban, a producerek pedig rendelkeznek a Tv2 szándéknyilatkozatával a majdani televíziós bemutatásról.

(Forrás, kép: MTI)