Ferge Roland (1991) El című, dialóg nélküli, fekete-fehér rövidfilmjét a nemzetközi zsűri elismerő oklevéllel díjazta, a méltatásban vizuális költeménynek nevezve a magyar diplomafilmet. A fiatal magyar rendező személyesen vette át az oklevelet a záróünnepségen. Ferge Roland 2013-ban az első végzős évfolyamban diplomázott a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) Művészeti Karának film szakán El című tízperces rendezésével.

ferge420

 

Az Alföldön forgatott rövidfilm képein magányos, felnőtt tekintetű gyerekek búcsúznak lakhelyüktől, egy ismeretlen országtól. „Bőröndöt, hangszert, kalitkát visznek magukkal. Elmennek. Vagy valamitől valami felé menekülnek? Mi van a tekintetükben? Vajon meddig kell még cipelnünk – valamennyiünknek – ezeket a nehéz táskákat? Hol köthetünk ki végül? Ezekre a kérdésekre nekünk, a nézőknek kell válaszolnunk, miközben ezt a szótlan filmet nézzük. Sokan indulnak el a tanulás, vagy egy jobb élet reményében.” – olvasható a film ismertetőjében.

A CineWork Stúdió gyártásában készült El operatőre Kovács Ákos, zeneszerzője Kazai Ági volt. A producerei feladatokat Ferge Roland rendezővel közösen Incze Ágnes és Salamon András látta el, utóbbi egyben a diplomafilm konzulense is volt. Az El nemzetközi premierje a Berlinalén volt, a fesztiválon a film és az alkotók a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával vettek részt.

(forrás: Magyar Filmunió)