Az elkövetkezendő öt napban az Atlanti-óceán partján fekvő Biarritz az audiovizuális programok „Mekkája” lesz: 19. alkalommal rendezik meg a FIPA-t (Festival des Programmes Audiovisuels), Európa egyik leghíresebb és legnagyobb film és tévéműsor fesztiválját.

A pazar környezetben megrendezett FIPA rövidfilm versenyébe Sopsits Árpád legutóbbi alkotása a Ritmusok nyert meghívást. A Céllövölde és a Torzók rendezőjének új 15 perces kisfilmje 2005-ben készült a Hunnia Stúdióban. A francia fesztivál nemzetközi zsűrijének munkájában Szinetár Miklós is részt vesz idén.

Az európai fesztiválszezon felütéseként számon tartott rotterdami filmfesztivált 35. alkalommal rendezik meg január 15-vel kezdődően. A tavalyi évben több mint 300 000 nézőt vonzó nagy szakmai elismertségnek örvendő rendezvény sokszínű programjába idén hat film érkezik Magyarországról.

Dr. Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából című alkotását a rendező jelenlétében vetítik a fesztivál „Sturm und Drang” elnevezésű szekciójában. Vranik Roland Fekete kefe című szemlefődíjas filmjét szintén ebben a válogatásban mutatják be. Vranik Roland az European Film Promotion által szervezett „Passions & Promises” (Szenvedélyek és Ígéretek) program egyik résztvevője. A kilenc különböző nyelvet beszélő és filmnyelvet használó fiatal filmrendező részvételével szervezett talk-show témája a film iránti közös szerelem.

A független és innovatív filmművészetnek szentelt rotterdami mustra „White Light” szekciójában Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje mellett az Inforg stúdió három produkciója is képviseli hazánkat, hiszen Fliegauf Benedek Dealer című nagyjátékfilmje és Kenyeres Bálint Before Dawn című alkotásán kívül az Inforg Stúdió koprodukciójában készült Bab’Aziz című film is a műsoron lesz Rotterdamban. A francia-iráni-tunéziai-német-angol-magyar koprodukcióban készült alkotás a Filmszemle információs programjában lesz látható.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.