A DunaDOCK augusztus elején közleményben tudatta, hogy szeptemberben nem tartja meg szakmai programját Miskolcon, miután a Cinefest nem tette lehetővé a roma tematikájú filmes blokkjuk vetítését. A fesztivál akkor cáfolta ezt, kiemelve, hogy idén nem tudnak együttműködni a DunaDOCKkal, és ezért a saját romaprogramjuk kerül megvalósításra a rendezvényen.

A Cinefest a hétvégén újabb közleményt adott ki, ebben azt írták:

"A fesztivál fennállása óta kizárólag művészeti szempontok alapján állítja össze a programját. A CineFest történetében soha fel nem merült, hogy bármilyen helyi vagy országos politikai befolyásolás szándéka érte volna a fesztivált, annak programjait. Mindig az a megfontolás és törekvés vezette a szervezőket, hogy az esemény megőrizze integritását, művészi és szakmai függetlenségét.

A fesztivál célja mindig a tolerancia alapelveinek a terjesztése volt, van és lesz. A Jameson CineFest fennállása óta nyitott minden egyes nációjú, vallású, illetve bőrszínű alkotó, illetve tematikájú műalkotás irányában.

A kirekesztés vádja abszurd éppen azon a fesztiválon, amely, egyedülálló módon a magyarországi filmes rendezvények közül, hét éve rendez roma programokat.

Úgy gondoljuk, hogy a fesztivál ellen a különböző médiákban megjelent támadások éppen fő célunkat kérdőjelezik meg. A problémát és a konfliktust valószínűleg nem jól kezeltük és kommunikáltuk. Ezek után célunk a tisztázás és a dialógus, a felmerült probléma megoldása.

Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy felkérjük a DunaDOCK csapatát, hogy a személyes félreértéseket félretéve jöjjenek vissza és az általuk választott akár eredeti vagy bármilyen szakmai programmal rendezzék meg a workshopjukat. A DunaDOCK csapata jelezte, hogy a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt idén már nem tudják megvalósítani tervezett programjukat. Mindkét fél jelezte, hogy nem zárkózik el egy lehetséges jövőbeli együttműködéstől."

A DunaDOCK ugyancsak közleményben az alábbiakat reagálta erre:

"A hazai és nemzetközi sajtó és szakma felháborodására a CineFest vezetősége pár nappal ezelőtt megkeresett minket, hogy mégis vegyünk részt eredeti programunkkal a Fesztiválon.

Örülünk, ha annyit sikerült elérnünk, hogy a CineFest letett a szakmai programok cenzúrázásáról, sőt - kisebb kitérő után - idei romaprogramját mégis büszkén vállalja.

Reméljük, a CineFest a jövőben nem teremt abszurd helyzetet, és hibás döntéseivel nem kockáztatja saját fesztiváljának eddigi szellemiségét és presztizsét.

Az idő rövidsége miatt mi már idén nem tudunk szakmai programot szervezni, ezt jeleztük is a CineFest felé. "