A szervezők short, super short, animáció, dokumentumfilm, kísérleti film és idén először egyperces kategóriában is várják az alkotásokat. A fesztivál különlegessége, hogy Ausztriában és Magyarországon egyidőben, online zajlik. A közönség november 20. és 29. között nézheti meg majd a filmeket a fesztivál hivatalos oldalán, egy mozijegy áráért, ezen kívül a nyertes műveket Bécsben, a Collegium Hungaricumban és Budapesten, az Art+Cinema moziban is vetítik majd.

Igazi csemege, hogy versenyen kívül látható lesz Yorgos Lanthimos tavaly készült, Nimic című rövidfilmje. 

Yorgos Lanthimos: Nimic

Az online hozzáférés miatt a Corona-helyzet a fesztivál megrendezését nem befolyásolja. A rendezők az AR-technológiát is bevetik, ezzel új élményt kínálva a nézőknek. Elsőként a világon a filmek egy része a kiterjesztett valóság (AR) segítségével, megfelelő mobilalkalmazással forint és euró bankjegyeken is nézhetők lesznek.

A Blue Danube Filmfesztivál célja a független filmkészítők népszerűsítése. Teret kíván adni a kreativitásnak és a kísérleti szellemnek. A továbbjutókat, mintegy 80 filmet bírál el a szakmai zsűri és díjazza a hat kategória legjobb alkotásait. Ezen kívül a legjobb rendező- és a zsűri különdíját is kiosztják. Továbbá egy diákzsűri dönt az általuk legjobbnak ítélt mozgóképről.

Nevezni október 12-ig lehet a www.filmfreeway.com/BlueDanube oldalon lehet, további részletek a fesztivál hivatalos oldalán olvashatóak.

Forrás: Blue Danube Filmfesztivál