A minifesztiválon október 27. és 29 között a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás közül négy játékfilmet mutatnak be az alkotók jelenlétében, és a zsűri átadja a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát, valamint díjakat oszt a vizsgafilmek programjában. A filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba egy magyar alkotást, Beleznai Márk Agapé című, a Budapesti Metropolitan Egyetemen készült rendezői vizsgafilmjét is beválogatták, így az a többi rövidfilm mellett szintén levetítésre kerül. Interjúnk Beleznai Márkkal itt olvasható:

Beválogattak Cannes-ba, lassan el kéne hinnem, hogy rendező vagyok

Márk, aki a Cirko-Gejzír mozigépésze, csak most kezdi felfogni, milyen izgalmas irányt vett az élete. Elmesélte, melyik képből indult el az Agapé története, milyen filmeket nézett írás közben, kik a legproblémásabb mozinézők, és hogy miért tört ki egyszer verekedés a Sátántangó vetítése előtt.

A nagyközönség számára is nyitott minifesztivál Emmanuel Courcol francia rendező Un triomphe című filmjével nyílik meg a cannes-i fesztiválpalotában. A zárófilm is egy francia alkotás lesz, Bruno Podalydes rendező Les Deux Alfred című alkotása Sandrine Kiberlainnel a főszerepben.

A rendhagyó rendezvényen bemutatják a japán Kavasze Naomi legújabb filmjét (True Mothers), valamint egy pályakezdő grúz rendezőnő, a 34 éves Dea Kulumbegashvili Dasatskisi (Kezdet) című filmdrámáját is, amely vasárnap elnyerte a San Sebastián-i filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Aranykagylót. Therry Frémaux fesztiváligazgató a "boldogság csúcsának" és "szép jelképnek" nevezte, hogy a cannes-i önkormányzattal együttműködésben létrejön a rendezvény a francia Riviérán.

Dea Kulumbegashvili: Dasatskisi

Bár a 73. cannes-i filmfesztivált a koronavírus-járvány miatt a megszokott formájában nem tartották meg májusban, a hivatalos versenyprogramba beválogatott 56 alkotás, köztük 15 elsőfilm listáját június elején közzétették a szervezők. Ezek közül többet végül más fesztiválokon mutattak be. A szervezők azt remélik, hogy jövőre, május 11. és 22. között már megszokott formájában rendezhetik meg a 74. cannes-i fesztivált a Croisette-en.

Forrás: MTI