Július 3. és 4. között rendezik meg a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál szakmai programját, amelyre Gyimesi Anna Puha órák és Boross Martin Nyersanyag című nagyjátékfilmjeit is meghívták. A KVIFF Eastern Promises válogatásában 27 készülő projekt mutatkozik be, és versenyez az összesen 115 000 eurós díjakért. 

A Puha órák a KVIFF, a MIDPOINT Institute nemzetközi forgatókönyv-fejlesztő program, a When East Meets West koprodukciós vásár és a Trieste Filmfesztivál által közösen szervezett Works in Development – Feature Launch kategóriában szerepel, ahová olyan filmeket válogattak be, amelyeket alkotóik korábban a Feature Launch programban fejlesztettek és jelenleg koprodukciós partnereket keresnek hozzá. A kategória legígéretesebbnek választott filmje 10 000 eurós fejlesztési díjban részesül. 

Gyimesi Anna

 A KVIFF és a Tireste Filmfesztivál közös First Cut+ szekciójába olyan filmeket válogattak be, amelyek korábban részt vettek a First Cut Lab programban és jelenleg utómunka fázisban tartanak. A program célja, hogy növelje a meghívott filmek versenyképességét a nemzetközi piacon. A Nyersanyag 5000 eurós pénzdíjért van versenyben. 

A Puha órák egy pszichodramatikus technika neve, amit leginkább gyerekek gyászfeldolgozásában használnak. Gyimesi Anna rendező korábbi interjúnkban azt mesélte, hogy a film főhőse, ugyanúgy, mint az Affrikáta című Friss Hús-fődíjas kisfilmje esetében, egy 50-es évei végén járó nő. A film nemzetközi koprodukcióban készül, producerei Petrovits Genovéva és Gyurin Zsuzsi.

Boross Martin, Dér Zsolt és Mészáros Blanka a Nyersanyag forgatásán / Fotó: Bartha Máté

A Nyersanyag szatirikus társadalmi dráma, ami egy filmes stábról szól, akik Budapestről vidékre érkeznek, hogy közösségépítő workshopot tartsanak egy falu fiataljainak. A film főszereplői Dér Zsolt, Mészáros Blanka és Pál András, a forgatókönyvét Boross Martin rendező Szántó Fannival közösen jegyzi.

A film a Filmfabriq és a Stereo Akt gyártásában készül, producerei Osváth Gábor és Mayer Dániel, a koprodukciós partnere a Kraft Rental, társproducerei Grüll Péter, Juhász András és Mártonffy Zoltán. A film tavaly elnyerte a legjobb projekt díját a Tallinn Black Nights Filmfesztiválon.

Az 57. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál június 30-án indul, a hivatalos versenyprogramban idén nem szerepel magyar alkotás. 

Forrás: KVIFF / Címlapkép: Nyersanyag werkfotó / Fotó: Bartha Máté / Forrás: Nyersanyag Facebook-oldal